Doğanlar yine farklılık yarattı! Dünyada ve Türkiye’de bir...

Doğanlar yine farklılık yarattı! Dünyada ve Türkiye'de bir ilk

05 Ekim 2022 - 20:20 - Güncelleme: 05 Ekim 2022 - 20:35

20 yıl önce Çanakkale’nin Biga ilçesindeki küçük ölçekli bir mobilya dükkanından Doğtaş markasıyla başladıkları sanayi yolculuğunda farklılıklar yaratarak büyüyen ve bugün 4 sektörde faaliyette gösterir hale gelen Doğanlar Holding, uyku markası Lova Yatak’ın Ankara’da ODTÜ ASO Teknopark’taki 400 metrekarelik alana kurulu Lova İnovasyon Merkezi’ni törenle açtı.

Dünyada ve Türkiye’de bir ilk olan Lova Yatak ve Türkiye Fizyoterapistler Derneği arasında işbirliği; Lova İnovasyon Merkezi ile daha da ileri bir boyuta taşınıyor. Geçtiğimiz yıl mağazalarda başlayan fizyoterapis istihdamı sayesinde Lova Yatak müşterileri daha rahat ve sağlıklı bir uyku için uzman desteği alarak doğru yatak ve yastık tercihi yapma fırsatlarını yakaladılar. Bu projenin devamı niteliğinde olan Lova İnovasyon Merkezi’nin açılışı; Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın katılımıyla gerçekleştirildi. Türkiye Fizyoterapistler Derneği, Hacettepe Üniversitesi ve Çankırı Karatekin Üniversitesi bilim insanlarının Lova Yatak Ar-Ge mühendisleriyle bilimsel araştırmalar yapacağı inovasyon merkezinde; farklı vücut anatomileri, farklı uyku alışkanlıkları analiz edilerek kişilerin omurga sağlığı, kas iskelet sistemleri ve farklı uyku ihtiyaçları için en uygun yataklar ve yastıklar tasarlanacak.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın yanı sıra AK Parti Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu, AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız, Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran, Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, ASO Teknopark Genel Müdürü Hasan Turgut, Türkiye Fizyoterapistler Derneği Başkanı Tülin Düger ile çok sayıda davetlinin katılımıyla gerçekleşen merkezin açılışında konuşan Doğanlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kurulu Başkanı Davut Doğan, “Yaşantımızın üçte birini yatakta geçiriyoruz. Onun için iyi bir yatağa, kaliteli bir uykuya ihtiyacımız var. Biz aile olarak her işin en farklısını yapmaya çalışıyoruz. Örneğin mobilyada bizim 35 bin tane örneğimiz var. Türkiye’de ilk üç arasında yer alıyorsak bir şeyleri farklı yaptığımız için. Enerji yatırımı yaptık; güneş, rüzgardan herkes üretiyor. Biz çöpten üretelim dedik. Orada da farklılığı yakaladık ve bu konuda lider duruma geldiğimizi söyleyebilirim” dedi.

Lova Yatak mağaza sayısının 50’yi geçtiğini belirten Doğan; “Türkiye’de 500 Doğtaş ve Kelebek mağazamızda da satılıyor Lova Yatak. Ayrıca, konsept mağaza yaptığımızda, bu mağaza sayısı da 100’e ulaşacak. Şuan 30 fizyoterapist arkadaşımızla birlikte çalışıyoruz. Her mağazada bunu zorunluluk halinde getirdik. Dolayısıyla 100 mağazamız tamamlandığında, 100 fizyoterapist ile çalışmalarımızı sürdüreceğiz ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYE’YE YERLİ DE YABANCI DA YATIRIMCI GİREBİLİYOR, DOĞRU İŞ YAPIYORSUNUZ”

35 yıllık bir sanayici aile olduklarını ve Doğtaş’ın 50’nci yılını kutladıklarını bildiren Doğan, “Biz 20 yıl önce Biga’da küçük ölçekli bir mobilyacıydık. Sadece Doğtaş’ımız vardı. Ama bugün geldiğimiz noktaya baktığımız zaman 4 sektörde faaliyette bulunan bir holding haline geldik. Yani bir mobilyacıyken, bugün ilk 500’de yer alan, 2 şirketi halka açık olan, 3 bin 500 direk çalışanı bulunan, 600’e yakın bayimiz ile 7 bin 500 kişi istihdam eden, 30 bin kişilik bir aile olduk. Sadece bu yıl mobilyaya 300 milyon liralık bir yatırım yaptık. Enerjide son 5 yıl içerisinde 2 milyar lirayı aşkın bir yatırım yaptık. 18 tane tesisimiz oldu Türkiye’nin çeşitli yerlerinde. 16 tane tesisimizde çöpten elektrik üretiyoruz, ayrıca 2 tane de biyokütle tesisimiz var. Peki bu kaynakları nasıl bulduk? Biz enerjide bir işe girdik, Avrupa Yatırım Kalkınma Bankası bize ortak oldu. Onun için Türkiye’ye yerli de yabancı da yatırımcı girebiliyor, doğru iş yapıyorsunuz. Mobilya sektöründe de Türkiye’de ilk yabancı fonu getiren bir şirketiz. Küçük olsun bizim olun değil, biz gittik hisselerimizin yüzde 50’sini yabancılara sattık. Sonra onlarla Kelebek Mobilya’yı satın aldık. Sonra arkadaşlar günü geldi çıktılar. Yani burada Türkiye’de ne kadar büyük yatırımlar yapıldığını anlatmaya çalışıyorum. İnşaatta, Senegal’de bir iş aldık ve Afrika’nın en büyük lojistik merkezini yaptık. Senegal’de bir de mobilya fabrikası kurdu” diye konuştu.

“BİZ ÜLKEMİZE GÜVENİYORUZ VE YATIRIM YAPMAYA DEVAM EDİYORUZ”

Doğan sözlerini şöyle noktaladı; “Türkiye sanayisine baktığımız zaman ilk 500’de 2021 yılında büyüme ortalaması yüzde 74. Bunun enflasyon bunun üzerinde veya yakın olabilir ama 2021’e baktığımız aman enflasyon yüze 36. Onun için sanayinin de reel anlamda ne kadar büyüdüğünü gösteriyor. Ülkemiz gün geçtikçe büyüyor. İnşallah enflasyondan kaynaklanan sıkıntıların da en kısa zamanda giderileceğini düşünüyoruz. Biz ülkemize güveniyoruz ve yatırım yapmaya devam ediyoruz.”

BAKAN VARANK “LOVA İNOVASYON MERKEZİ, EKOSİSTEMİN ÖZEL SEKTÖR ÖNCÜLÜĞÜNDE YAŞADIĞI BU DÖNÜŞÜME ÖNEMLİ KATKILAR SUNACAK”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Ar-Ge ve inovasyon ekosistemine önemli bir aktörün daha kazandırıldığını belirterek, “25 milyon lira bütçeyle kurulan Lova İnovasyon Merkezi’nde 40 kişilik bir Ar-Ge ekibi çalışacak” dedi.

ASO Teknopark’ın 51 teknoloji firmasıyla Ar-Ge ve inovasyon ekosistemine güç katan önemli merkezlerden biri olduğunu vurgulayan Varank, şunları söyledi: Yazılımdan bilişime, enerjiden savunma sanayine kadar birçok alanda 60’dan fazla Ar-Ge projesi burada yürütülüyor. Teknolojik kabiliyetlerimizin gelişimine önemli katkılar sunuluyor. Lova İnovasyon Merkezinin de buraya dahil olmasıyla birlikte bu katkı çok daha ileri bir noktaya taşınacak. ASO Teknopark bu alanda tek değil. Bugün 59 ilimizde, 81’i aktif 13’ü yapım aşamasında olan toplam 94 teknopark bulunuyor. Şu anda 8 bin 200 firma ve 85 bin Ar-Ge personeli teknoparklarda ülkemizin teknolojik bağımsızlığı için ter döküyor, çok önemli işlere imza atıyor. 2008 yılında çıkardığımız kanunla önemli bir düzenleme getirdik. Özel sektörün Ar-Ge ve tasarım faaliyetlerini yerinde desteklemeye başladık. Bugün itibarıyla firmaların kendi bünyesinde kurup Ar-Ge veya tasarım çalışması yaptığı 2 bin 500’den fazla merkez bulunuyor. Buralarda da 80 bin Ar-Ge personeli aynı teknoparklarda olduğu gibi sayısız teknoloji geliştirme projesine imza atıyor. Biz bu ülkede, 20 yılda, adeta sıfırdan devasa bir Ar-Ge inovasyon ekosistemi inşa ettik. Bu ekosistem, küresel rekabetçiliğimizi artıracak sayısız teknolojik ürün ve hizmetin geliştirilmesine imkân sağlıyor. Hatta son dönemde üretimde, ihracatta ve ekonomik büyümede elde ettiğimiz başarılara büyük bir katkı sunuyor. Ülkemizde yapılan Ar-Ge harcamalarının parasal değeri, 2002’den bu yana tam 30 kat artarak 55 milyar liraya ulaştı. Bu harcamaların milli gelire oranını da iki kat artırarak binde 5’ten yüzde 1,09’a çıkardık.2002 yılında Ar-Ge harcamalarının sadece yüzde 30’unu özel sektör gerçekleştirirken, bugün bu harcamaların yüzde 65’ini özel sektör yapıyor. Lova İnovasyon Merkezi de ekosistemin özel sektör öncülüğünde yaşadığı bu dönüşüme önemli katkılar sunacak.

25 MİLYON LİRA BÜTÇEYLE KURULAN MERKEZDE 40 KİŞİLİK AR-GE EKİBİ ÇALIŞACAK

Türkiye’de tam zamanlı çalışan Ar-Ge personeli sayısı 2002’den beri yaklaşık 7 kat artarak 200 bine ulaştı. Emin olun bugün artık ülkemiz, bilim insanları için çok ciddi bir cazibe merkezi haline geldi. Yurt dışındaki en prestijli üniversitelerde, araştırma kurumlarında çalışan yüzlerce öncü bilim insanı, açtığımız programlara başvurarak çalışmalarını ülkemize taşıdı. Tabi, bu gelişmelere paralel olarak, çıktıların da muazzam bir şekilde arttığını görüyoruz. Bu durumun en somut göstergesi hiç şüphesiz patent verilerinde kaydettiğimiz artış. 2002’den bu yana yerli patent başvuru sayımız tam 20 kat artarak yıllık 8 bin 500’e ulaştı. Kısacası; yaptığımız yatırımların, uyguladığımız politikaların, harcadığımız emeğin katkısıyla Türkiye, Ar-Ge ve inovasyon alanında sayılı ülkeler arasındaki yerini aldı. Attığımız adımlara bir yenisini ekliyor; Ar-Ge ve inovasyon ekosistemine çok önemli bir aktör daha kazandırıyoruz. Mobilya sektörümüzün öncülerinden olan Doğanlar Holding Grubunun Lova Yatak markasına ait İnovasyon Merkezini açıyoruz. 25 milyon lira bütçeyle kurulan bu merkezde 40 kişilik bir Ar-Ge ekibi çalışacak.

KİŞİYE ÖZEL İHTİYAÇLARA UYGUN ÜRÜNLER GELİŞTİRİLECEK

Bu proje; Türkiye Fizyoterapistler Derneğiyle iş birliği içinde geliştirildi. Bilim insanlarıyla birlikte basınç ve hareketleri ölçüp analiz eden özel bir sistem tasarlandı ve buradaki Ar-Ge merkezinde konumlandırıldı. Burada yürütülecek bilimsel çalışmalarla omurga sağlığına, kas-iskelet sağlığına, kişiye özel ihtiyaçlara uygun ürünler geliştirilecek. Farklı vücut anatomileri, farklı uyku alışkanlıkları analiz edilerek bilimsel temellere dayalı bir ürün portföyü oluşturulacak.  Yurtiçi ve yurtdışı pazarlarda satılacak olan bu kişiselleştirilmiş ürünler sayesinde firmamızın ve dolayısıyla ülkemizin kazancı kat be kat artacak. Bu merkezin devreye alınmasıyla birlikte Lova Yatak ürünleri de Ar-Ge ve inovasyon temelli olarak tasarlanıp üretilecek. Böylece firmamızın uluslararası piyasalardaki rekabetçi konumu daha da güçlenecek.”

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Çanakkale Kara Savaşları’nın 109. Yıl Dönümünde Şehitlerimiz Rahmetle Anıldı
Çanakkale Kara Savaşları’nın 109. Yıl Dönümünde...
Yarışmalarda dereceye giren öğrenciler ödüllendirildi
Yarışmalarda dereceye giren öğrenciler ödüllendirildi