Çanakkaleli kadın çiftçi, Türkiye’de bir ilki yaptı!

Çanakkaleli kadın çiftçi, Türkiye'de bir ilki yaptı!

07 Ekim 2022 - 16:09 - Güncelleme: 08 Ekim 2022 - 13:16

Çanakkale'nin Lâpseki ilçesinde çiftçilik ile uğraşan Hanife Kartal, üstü açık topraksız sulu tarım modeliyle Türkiye de ilk marul yetiştiriciliği yapan üretici oldu.

Üretici Hanife Kartal yaptığı açıkalamada; "Hidroponik tarım, bitkilerin besin bakımından zengin bir solüsyon içinde, topraksız bir ortamda yetiştirilmekte kullanılan bir yöntemdir. Bu yöntemde bitkiler topraktaki besinlerin yerine, bitkinin ihtiyacı olan mineralleri içeren besin solüsyonunu sularına ekleyerek vermekteyim. Bitki beslenmesi için toprağı kullanmak yerine, bitkiler besin açısından zengin su ile beslenir ve bu da toprak temelli yöntemlerle gelen birçok yükü ortadan kaldırır. Bu şekilde arazi ve su tasarrufu, daha az kimyasal, daha hızlı büyüme, kısa zamanda daha fazla verim, besin kontrolü ile sağlıklı bitkiler üretilmektedir. Yabani ot mücadelesi olmadığı için işçilik giderlerinde de tasarruf sağlamaktadır. Ben şuana kadar yaptığım üretimden ve geriye dönüşlerden çok memnunum. 1 dekar alanda yetiştiriciliğine başladığım bu marul bahçesini en kısa zamanda arttırmak istiyorum. Yeni başlamama rağmen dışarıdan gelen taleplere yetişemiyorum. Şu an burada gördüğünüz ürünlerin hepsi sahipli. Gördüm ki iyi ve kaliteli ürün üretildiğinde satma sıkıntısı da olmuyor. Çünkü sizi gelip buluyorlar. Ben tüm üreticilerimize gönül rahatlığı ile Hidroponik tarımı öneriyorum" dedi.

Marul bahçesinde incelemelerde bulunan Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ ise  “Kadınlarımızın tarımsal üretimlerde atılımlar yaparak bir şeyleri başarmaları bizleri çok mutlu ediyor. Hanife hanıma çalışmalarından dolayı çok teşekkür ediyorum. İnanıyorum ki bu çalışmalar birçok üreticiye ilham kaynağı olacaktır. Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak bu çalışmalarda desteğe ihtiyacı olan tüm üreticilerimizin yanındayız” dedi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
ÇTSO yönetiminden Başkan Erkek’e hayırlı olsun ziyareti
ÇTSO yönetiminden Başkan Erkek’e hayırlı olsun ziyareti
Avustralya ve Yeni Zelanda heyetlerinden Vali Aktaş’a ziyaret
Avustralya ve Yeni Zelanda heyetlerinden Vali Aktaş’a ziyaret