Çanakkale’de 2500 kişiye istihdam sağlayacak

Çanakkale'de 2500 kişiye istihdam sağlayacak

22 Eylül 2022 - 21:45 - Güncelleme: 28 Eylül 2022 - 11:12

Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinde uygulanacak Jeotermal Kaynaklı Sera Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (TDİOSB) başvuru projesi onaylandı ve ön inceleme etüt çalışması tamamlandığı bildirildi. Bulunduğu konum itibarıyla güçlü pazar oluşumunu sağlayacak bölgenin, yüzde 90'ı kadın olmak üzere doğrudan 2 bin 500 kişiye istihdam olanağı sağlayacağı aktarıldı.

Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü internet sitesinde konuyla ilgili yapıla açıklamada şu ifadelere yer verildi; “Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgelerinin, Bakanımız Sayın Prof. Dr. Vahit Kirişçi'nin sık sık dile getirdiği;  son yıllarda yaşanan iklim değişikliği, tarım arazilerinin azalması, göç, jeopolitik riskler, gıda milliyetçiliği, tarım ve gıdada tekelleşme, tüketim artışı, artan maliyetler gibi sorunlar nedeniyle ucuz güvenilir ve kaliteli ürünlere ulaşımın daha kolay ve tarımda yeni destekleme modeli olarak öne çıkan Kent Tarımı uygulamasının da önemli bir ayağı olacağı değerlendirilmektedir. Bu sayede uzun mesafeden kaynaklanan nakliye kayıplarının azaltılması sağlanacak, özellikle nüfusun yoğun olduğu şehirlerde yaşayan tüketicilerin kaliteli taze meyve ve sebzeye daha kısa zamanda ve uygun fiyatla erişimi kolaylaşacaktır. Doğal kümelenme yoluyla tarım sanayi entegrasyonuna büyük katkı sağlayacak olan yerel, çevreci, yenilenebilir ve üretim maliyetinin düşük olması, yıl boyunca üretim yapılması ve sezonluk arz sıkıntısının önlenmesi özellikleriyle ön plana çıkan Jeotermal Kaynaklı Sera Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgelerinin sayısı her geçen gün artıyor.

Bu çerçevede jeopolitik konumu itibariyle ekonomik faaliyetlerde avantajlar sunan Çanakkale ilinde Ayvacık ilçesinin Tuzla bölgesinde Jeotermal Kaynaklı Sera Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (TDİOSB) kurulması için ilk adım atıldı. İstanbul'a ve bölgede bulunan Edirne, Tekirdağ, Balıkesir ve Bursa illerine yakın olması avantajlarıyla Çanakkale, tarım ve ticaretin gelişmesine büyük katkılar sağlamasının yanında katma değeri yüksek ürünler ile öncelikle bölge ihtiyaçlarına yönelik üretim yapılacak olan Jeotermal kaynaklı Sera TDİOSB için de muazzam bir fırsat sunmaktadır.

Çanakkale Valiliği İl Özel İdaresi öncülüğünde çalışmaları başlatılan ve kurucu ortakları İl Özel İdaresi, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası, Çanakkale Ticaret Borsası ve Ayvacık Belediyesi olan Çanakkale ili Ayvacık ilçesinde uygulanacak Jeotermal Kaynaklı Sera TDİOSB Başvuru projesi onaylandı ve ön inceleme etüt çalışması tamamlandı. Yaklaşık 2.423 dekarlık alanda kurulması planlanan Ayvacık Jeotermal Kaynaklı Sera TDİOSB'de ısıtmada kullanılacak enerji ihtiyacı çevresinde bulunan jeotermal elektrik santrallerinden sağlanacak sıcak su ve yeni açılacak jeotermal kuyulardan karşılanacaktır.

Ayvacık Jeotermal Kaynaklı Sera TDİOSB'de; sera işletmelerinin kurulacağı büyüklüğü 25 dekardan başlayan en az 48 adet sera parseli ve üretilen ürünlerin işlenmesine yönelik sanayi tesislerinin kurulacağı en az 19 adet sanayi parselinin yer alması planlanmaktadır. Proje faaliyete geçtiğinde yıllık 65 bin ton yaş meyve ve sebze üretimi ile Çanakkale ilinin bölgenin üretim üssü haline getirilmesi, üretilecek ürünlerin daha uygun fiyatla ve daha kısa sürede bölgedeki tüketicilere sunulmasının sağlanması ve Çanakkale ilinden yapılan tarım ürünleri ihracatına ivme kazandırması hedeflenmektedir.

TDİOSB içindeki sera parsellerinde, ihtisas konusuna uygun ısıtma, sulama, gübreleme, otomasyon ve dezenfeksiyon ünitelerinin yer alacağı modern teknolojik sera işletmeleri, sanayi parsellerinde ise ürün işleme ve kurutma tesisleri ile birlikte ürün tasnif, ambalaj ve paketleme tesisleri, soğuk hava depoları, sıvı karbondioksit ve kuru buz üretme tesisleri tesislerinin yer alması planlanmaktadır.

Çanakkale Ayvacık Jeotermal Kaynaklı Sera TDİOSB'de yapılacak olan planlı üretim sayesinde rekabet avantajı ve marka değeri ve katma değeri yüksek yaş meyve, sebze üretimi yapılması öngörülmektedir. Çanakkale Ayvacık Jeotermal Kaynaklı Sera TDİOSB'nin, bulunduğu konum itibarıyla güçlü pazar oluşumunu sağlayarak yüzde 90'ı kadın olmak üzere doğrudan 2 bin 500 kişiye istihdam olanağı sağlayacaktır.

Ayrıca yılın 11 ayında üretim faaliyeti yapılması ile TDİOSB alanındaki seralarda yıllık olarak üretilecek olan 65 bin ton kaliteli yaş meyve sebze öncelikle Çanakkale ili ve bölgedeki illerin tüketimine sunulacaktır. Kurulduğu bölgeye değer katacak ve yatırım, istihdam, üretim hedeflerine katkı sağlayacak üretim üssü TDİOSB'leri desteklemeye devam ediyoruz.” (Kaynak: Tarım Reformu Genel Müdürlüğü)

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Çanakkale’de SOLOTÜRK Coşkusu
Çanakkale’de SOLOTÜRK Coşkusu
Çanakkale’de 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Coşkusu
Çanakkale’de 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Coşkusu