Çanakkale’nin su altı kültür mirası masaya yatırılacak

Çanakkale’nin su altı kültür mirası masaya yatırılacak

2018 Troya Yılı kapsamında Çanakkale’de ‘Sualtı Kültür Mirası Turizm Yönetimi ve Alternatif Önerileri Çalıştayı’ gerçekleştirilecek.

27 Nisan 2018 - 11:05

Troia Antik Kenti’nin UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne kabul edilişinin 20. yılı dolayısıyla ilan edilen ‘2018 Troya Yılı’ etkinlikleri kapsamında Çanakkale, pek çok ulusal ve uluslararası etkinliğe ev sahipliği yapıyor. 2018 Troya Yılı’yla birlikte Çanakkale, turizmde yeni bir ivme kazanıyor. Sadece toprağın altında ya da üstünde değil suyun altında da binlerce zenginlik barındıran Çanakkale bölgesinde gözler şimdi de sualtında. Çanakkale bölgesinde bulunan tarihi sualtı batıkları pek çok kesim tarafından ilgiyle takip edilmektedir. Savaş sonrası dönemde söküme uğrayan ve kaçak dalışlarla yağmalandığı bilinen sualtı tarihi batıkları kente bir turizm hareketliliği de getiriyor.

Çanakkale’de bulunan sualtı kültür mirası, turizm yönetimi ve alternatiflerinin belirlenmesi kapsamında; tarihi batık kalıntıların ve diğer kültür varlıklarımızın yerlerinin tespiti, envanter işlemlerinin yapılması, sualtı kültür mirasımıza ilişkin coğrafik bilgi sistemi veri tabanının oluşturulması, haritalara işlenmesi, denizciliğin somut verilerine ulaşılması, dönemi, dalışa yasak bölgelerde yeniden irdeleme çalışmalarının yapılması ve bununla birlikte dalış turizmi potansiyelinin mümkün olan en üst seviyede değerlendirilmesi hususlarına ilişkin Çanakkale Valiliği himayesinde 28 - 29 Nisan’da Çanakkale’de ‘Sualtı Kültür Mirası Turizm Yönetimi ve Alternatif Önerileri Çalıştayı’ gerçekleştirilecek.

SUALTI ZENGİNLİKLERİ, TURİZME KATMA DEĞER OLUŞTURUYOR!

2018 yılının Kültür ve Turizm Bakanlığınca Troya Yılı olarak ilan edilmesi nedeniyle, turizmin çeşitlendirilerek yerli ve yabancı misafirlere farklı destinasyonlar yaratarak bölgedeki kalış sürelerinin uzatılmasına ilişkin konuların değerlendirilmesi konularının görüşüleceği çalıştay, yerli ve yabancı konukların katılımıyla Çanakkale’de gerçekleştirilecek. İki gün sürecek çalıştayda, Çanakkale Boğazı ve Troya ilişkisi, 1. ve 2. Dünya Savaşları Batıkları, sualtı araştırmaları, Boğazın derinliklerinde tarihin kültürel izleri, kıyıların kültürel mirasları vb. konular değerlendirilerek ve tartışılacak.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Tarihi Alan Başkanı Kaşdemir’e Yeni Zelanda Liyakat Nişanı Onursal Üyeliği
Tarihi Alan Başkanı Kaşdemir’e Yeni Zelanda Liyakat Nişanı...
Çanakkale Kara Savaşları’nın 109. Yıl Dönümünde Şehitlerimiz Rahmetle Anıldı
Çanakkale Kara Savaşları’nın 109. Yıl Dönümünde...