Akıbeti ne olacak?

Akıbeti ne olacak?

Çanakkale Çarşı Caddesinde kültürel varlıkların çıktığı, arkeolojik kazı ve sondaj çalışmalarının sürdüğü inşaat alanıyla ilgili yetkililerden açıklama geldi.

22 Aralık 2017 - 12:13

Kazılar devam ettikçe buluntuların gün yüzüne çıkmaya devam etmesiyle şehrin göbeğinde adeta antik kenti andıran manzara için kamuoyunu aydınlata açıklama İl Kültür Turizm Müdürü Kemal Dokuz ile Çanakkale Arkeoloji Müzesi Müdürü Ali Atmaca’dan geldi. İkili basının karşısına çıkarak açıklamalarda bulundu.

İl Kültür Turizm Müdürü Kemal Dokuz verdiği bilgide alandaki çalışması sürdüğünü belirterek şunları söyledi; “İlimiz merkez ilçe Fevzipaşa Mahallesinde bulunan, kentsel sit alanında ve koruma amaçlı imar planı kapsamında 1’nci derece koruma alt bölgesinde kalan, özel mülkiyete kayıtlı, 32L-4D pafta, 143 ada, 13, 14, 20, 21, 44 ve 45 parsellerde mülkiyet sahibinin Çanakkale Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğüne parsellerin tevhidi ve avan projesi için yapmış olduğu müracaat sonucu alınan Çanakkale Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun 21.08.2017 tarih ve 3999 sayılı kararı doğrultusunda müdürlüğümüz denetiminde 25-27 Eylül 2017 tarihlerinde sondaj çalışmaları gerçekleştirilerek konuya ilişkin hazırlanan uzman raporu, bilgi ve belgeler Çanakkale Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün 06.10.2017 tarih ve 4440 sayılı yazısı ile Çanakkale Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğüne iletilmiştir.  Buna göre; Çanakkale Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun 28.11.2017 tarih ve 4232 sayılı kararıyla yapılan sondaj çalışmalarının tüm parsel yüzeylerini kapsayacak şekilde müdürlüğümüz denetiminde genişletilerek çalışma sonrasında hazırlanacak kapsamlı rapor, bilgi, belge, fotoğraflar ve çalışma sonucuna ilişkin rölövenin kurula iletilmesine karar verilmiştir. Bu karar kapsamında söz konusu sondaj genişletme çalışmalarına Müdürlüğümüz denetiminde 11.12.2017 günü başlanmıştır. Gerek daha önce yapılan sondajlarda ve gerekse yapılan genişletme çalışmalarında ortaya çıkmış olan yapı temel izleri ile birlikte çıkan buluntular birlikte değerlendirilmiş olup burada ki yapılaşmanın 19. yüzyılın son çeyreği ile 20. yüzyılın ikici yarısının başlarına tarihlendirmek mümkündür. Çıkan buluntular arasında Çanakkale Seramikleri, geç dönem Osmanlı sikkeleri sayılabilir. Müdürlüğümüz denetiminde devam eden sondaj çalışmalarının bu hafta sonu bitirilmesi planlanmaktadır. Müdürlüğümüz uzmanlarınca hazırlanacak rapor, bilgi ve belgeler Koruma Kuruluna sunulacak olup parsellerin tevhidi ve avan projesi için yapmış olduğu müracaat değerlendirilecektir.”

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Tarihi Alan Başkanı Kaşdemir’e Yeni Zelanda Liyakat Nişanı Onursal Üyeliği
Tarihi Alan Başkanı Kaşdemir’e Yeni Zelanda Liyakat Nişanı...
Çanakkale Kara Savaşları’nın 109. Yıl Dönümünde Şehitlerimiz Rahmetle Anıldı
Çanakkale Kara Savaşları’nın 109. Yıl Dönümünde...