Troya Kültür Yolu Festivali, ilk günden Çanakkale’ye renk...

Troya Kültür Yolu Festivali, ilk günden Çanakkale’ye renk kattı

Kültür ve Turizm Bakanlığınca düzenlenen Türkiye Kültür Yolu Festivallerinin dördüncü durağı olan Troya Kültür Yolu Festivali, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı’nın koordinasyonunda başladı.

10 Eylül 2023 - 10:16

Festivalin açılışında düzenlenen basın toplantısına Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Dr. Batuhan Mumcu, Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Selim Terzi ve Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir katıldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Türkiye'nin uluslararası marka değerine katkıda bulunmak üzere gerçekleştirilen Türkiye Kültür Yolu Festivallerinin dördüncü durağı olan Çanakkale’de festival etkinlikleri kapsamında Çanakkale Kordon Boyu’nda kortej yürüyüşü düzenlendi. Çanakkale İskele Meydanı'nda başlayan yürüyüşe Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Dr. Batuhan Mumcu, Kuzey Makedonya Kültür Bakan Yardımcısı Daim Luçi ve diğer protokol üyeleri katıldı. KKTC, Makedonya, Rusya ve İran'dan gelen konuk halk oyunları ekiplerinin de yer aldığı kortej yürüyüşünün sona erdiği Morabbin Parkı'nda konuk ülkelerin halk oyunları ekipleri gösterilerini sundu. Ayrıca Kordon Boyu'nda cansız mankenler tarafından Çanakkale Savaşları da betimlendi.

DEKANLAR ÇANAKKALE’DE BULUŞTU

Üniversitelerarası Kurul Sanat Dalları Eğitim Konseyi, bu yılki toplantısını ilk kez Türkiye Kültür Yolu Festivalleri bünyesinde gerçekleştirdi. Troya Kültür Yolu Festivali kapsamında Çanakkale’de gerçekleşen toplantıda, kültür, sanat ve eğitim konularında karşılıklı iş birliği olanakları değerlendirildi. Festivalde ayrıca Türkiye’nin dört bir yanından  sanat alanlarındaki fakültelerden farklı disiplinlerde birer eserin yer aldığı "Sentez İzler" sergisi de açıldı. Toplam 50 eserin yer aldığı “Sentez İzler” ismini taşıyan karma sergi, hem fiziki hem dijital olarak Çanakkaleliler ile buluştu.

ATATÜRK’ÜN SONSUZLUK YOLCULUĞU SERGİSİ DUYGULANDIRDI

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün vefatının ardından düzenlenen tören ve bu törende Türk Milletinin birleşmiş duygularıyla dolup taşan anlarının kaydedildiği “Atatürk’ün Sonsuzluk Yolculuğu” sergisi Anadolu Hamidiye Tabyası 8. Bonet’te ziyarete açıldı. Sergide yer alan fotoğraflar, Milli Kütüphane’nin zengin arşivinde özenle korunan özel bir albümün içinden seçildi. Her bir fotoğraf, o günün atmosferini, duygusunu ve halkın bağlılığını yansıtan bir pencere sunarken, sergiyi ziyaret edenler tarihin önemli anlarına tanıklık ediyor.

DEVRİM ERBİL TROYA KÜLTÜR YOLU’NDA

Türk resim sanatının önemli isimlerinden Devrim Erbil'in "Devrim Erbil’in Renkleri” sergisi Çanakkale Evi’nde festival boyunca ziyaretçilerini ağırlıyor. Sanatçının farklı tekniklerle oluşturduğu özgün ve etkileyici eserlerinden örneklerin yer aldığı seçki, Çanakkale’nin tarihi ve kültürel zenginlikleriyle sanatın büyülü dünyasını bir araya getiriyor.

SEMA MUKABELESİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Öte yandan festival kapsamında Gelibolu Mevlevihanesi’nde Sema Mukabelesi gerçekleştirildi. Sema Mukabelesi’nde Postnişin Mehmet Çıtlak tarafından Mesnevi dersi verildi ve ardından Sema gösterisi yapıldı.

FERHAT GÖÇER SAHNEDEYDİ

Troya Kültür Yolu festivalinin ilk gününde Anadolu Hamidiye Tabyası’nda düzenlenen açık hava konserinde sahnede ünlü sanatçı Ferhat Göçer vardı. Binlerce Çanakkaleli, Ferhat Göçer’in şarkılarıyla doyasıya eğlendi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Çanakkale Kara Savaşları’nın 109. Yıl Dönümünde Şehitlerimiz Rahmetle Anıldı
Çanakkale Kara Savaşları’nın 109. Yıl Dönümünde...
Yarışmalarda dereceye giren öğrenciler ödüllendirildi
Yarışmalarda dereceye giren öğrenciler ödüllendirildi