İnce, yemin edip kisvesini giydi

İnce, yemin edip kisvesini giydi

Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçilen Çanakkale Yeniceli Muhterem İnce için Anayasa Mahkemesi Yüce Divan Salonu'nda and içme töreni düzenlendi. 

17 Ekim 2022 - 19:24

Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçilen Çanakkale Yeniceli Muhterem İnce için Anayasa Mahkemesi Yüce Divan Salonu'nda and içme töreni düzenlendi.

Törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Moğolistan Meclis Başkanı Gomboja Zandanshatar, Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca, Danıştay Başkanı Zeki Yiğit, bakanlar, yüksek yargı üyeleri ve çok sayıda davetli katıldı. 

Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, başkanvekilleri ve yeni üye Muhterem İnce, konukları kapıda karşıladı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklâl Marşı’nın okunmasının ardından konuşmasını yapan Başkan Arslan, sözlerine Bartın’da meydana gelen maden kazasında vefat eden işçilerimize Allah’tan rahmet, ailelerine sabır ve yaralılara acil şifalar dileyerek başladı.  Ardından Başkan Arslan, Muhterem İnce’yi tebrik ederek kendisine başarılar diledi; üyeliğinin başta şahsına, ailesine, Anayasa Mahkemesine, ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını dilediğini belirtti.

 “Bireysel ve toplumsal hayatın en temel erdemi adalettir.”

Devletlerin devamının ancak adaletle sağlanacağını, tarih boyunca adaletin tüm dinlerin ve seküler ideolojilerin merkezi değeri olduğunu vurgulayan Başkan Arslan, “Nitekim Tevrat’a göre Hz. Musa halkına, ‘Adaleti, yalnızca adaleti izleyeceksiniz.” diye öğüt verir. Yeni Ahit’e göre Hz. İsa kavmine ‘Görünüşe göre yargılamayın, yargınız âdil olsun.’ diye seslenir.  Kuran-ı Kerim’e göre de “Allah, size, emanetleri mutlaka ehline vermenizi ve insanlar arasında hükmettiğiniz zaman adaletle hükmetmenizi emreder.” dedi.

Hemen her medeniyette adaletsiz ve haksız şekilde hükmetmenin ağır bir vebal olduğuna dair kuvvetli bir inanışın var olduğuna değinen Başkan Arslan, adaletin bu öneminin onu tecelli ettirmekle görevli hâkimlerin omuzlarına ağır bir yük yüklediğinin ifade etti.

Arslan, adaletin söylem değil eylem meselesi olduğuna dikkati çekerek adaletin gerçekleşmesi ve gerçekleştiğinin de görülmesi gerektiğini ifade etti.

“Yargı bağımsızlığı, anayasal kimliği oluşturan kuvvetler ayrılığının da bir gereğidir.”

Anayasa Mahkemesi üyelerinin göreve başlarken Anayasa’yı ve temel hakları koruma görevini, her türlü etki ve kaygıdan uzak olarak yerine getireceklerine dair yemin ettiğini belirten Başkan Arslan, böylece daha göreve başlarken anayasal adaleti sağlamanın ön şartının yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı olduğunu dile getirdiklerini bildirdi.

“Esasen korumayı taahhüt ettiğimiz anayasa, bağımsızlık ve tarafsızlığı yargının vazgeçilmez karakteristikleri olarak kabul edilmektedir.” ifadelerini kullanan Arslan, yargı yetkisinin mahkemelere ait olduğunu ve bu yetkinin başkalarına devredilemeyeceğini vurguladı.

Yargı bağımsızlığının hâkimlere tanınan bir ayrıcalık olmadığına işaret eden Başkan Arslan, şöyle devam etti: “Anayasayla sağlanan bu teminatın amacı, adaletin dolaylı/dolaysız her türlü etki, baskı, yönlendirme ve kuşkudan uzak şekilde dağıtılacağı yolundaki güven ve inancı yerleştirmektir. Gerçekten de yargıya yönelik güven ve inancın sarsılması, bir demokratik hukuk devletinin başına gelebilecek en büyük felaketlerden biridir. Bu nedenle hukukun üstünlüğü anlayışı, yargının bağımsızlığına halel getirecek, tarafsızlığı konusunda toplumu şüpheye düşürecek her türlü tavır ve davranıştan kaçınmayı gerektirmektedir. Diğer yandan yargı bağımsızlığı, anayasal kimliği oluşturan ilkelerin başında gelen kuvvetler ayrılığının da bir gereğidir. Yargının ve yargıcın bağımsız olmadığı yerde kuvvetler ayrılığından, kuvvetler ayrılığının olmadığı yerde de temel hak ve özgürlükleri koruyan bir anayasanın varlığından söz etmek oldukça zordur. Zira anayasaların temel işlevi, kamu gücünün tek elde toplanmasını önlemek ve hukukun üstünlüğünü sağlamak suretiyle temel hak ve özgürlükleri güvence altına almaktır.”

"Türk anayasa yargısının en uzun on yılı”

Başkan Arslan “Anayasa Mahkemesi varlık sebebi olan anayasayı ve temel hak ve özgürlükleri koruma görevini en iyi şekilde yerine getirmenin gayreti içindedir.” ifadelerini kullandığı konuşmasında, kendi yemin töreninin üzerinden yaklaşık 10 yıl geçtiğine değindi. Aradan geçen 10 yılda Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruları inceleme, Cumhurbaşkanlığı kararnamelerini denetleme görev ve yetkilerinin verildiğini ifade eden Arslan, bu durumun anayasa yargısının alanını genişlettiğini ve yeni sınamaları da beraberinde getirdiğini belirtti. Söz konusu süreçte yaşanan darbe girişimi ve COVID-19 salgını gibi olağanüstü durumların anayasa yargısı alanındaki değişim ve dönüşümü daha da sancılı bir boyuta taşıdığını belirten Arslan, bu nedenle geçtiğimiz 10 yılı "Türk anayasa yargısının en uzun on yılı" olarak niteledi.

Başkan Arslan, Anayasa Mahkemesinin olağanüstü güçlüklere rağmen paradigmatik dönüşümünü önemli ölçüde tamamladığını gerek norm denetiminde gerekse bireysel başvuruda hak eksenli bir yaklaşımla zengin bir içtihat oluşturduğunu belirterek “Anayasa Mahkemesinin hak eksenli yaklaşımla inşa ettiği bu içtihat birikimi, bir yandan hukuk düzeninin Anayasa ile uyumlu hâle gelmesini sağlamış, diğer yandan da temel hak ve özgürlüklerin koruma alanını genişleterek standartları yükseltmiştir.” ifadelerini kullandı.

“Mahkememiz ne yargısal aktivizme ne de kendini sınırlama yoluna tevessül etmiştir.”

Anayasa Mahkemesinin her zaman demokratik hukuk düzeninin yanında olduğuna, temel hak ve özgürlükleri korumak için yoğun bir uğraş verdiğine değinen Arslan, Anayasa Mahkemesinin istikrarlı bir şekilde bir yandan Anayasa’nın çizdiği sınırları aşmadan diğer yandan da kendisine tanınan anayasal ve yasal yetkileri kullanmaktan imtina etmeden görevlerini hakkıyla ve hassasiyetle yerine getirmenin çabası içinde olduğuna dikkati çekti.

Anayasa Mahkemesinin geleceğine yönelik en çetin sınamanın benimsenen hak eksenli yaklaşımın korunması ve sürdürülmesi olduğunu vurgulayan Başkan Arslan, “Anayasa yargısının varlık nedeninin anayasanın üstünlüğünü ve temel hakları korumak olduğu dikkate alındığında, hak eksenli yaklaşımın korunmasının ve sürdürülmesinin ülkemizin ve milletimizin menfaatine olduğu izahtan her türlü varestedir.” dedi.

Başkan Arslan konuşmasının sonunda üyelik süresini tamamlayan Hicabi Dursun’a Anayasa Mahkemesine yaptığı katkılardan dolayı teşekkür ederek bundan sonraki meslekî hayatında başarılar, özel hayatında huzur ve mutluluklar diledi. Ayrıca başkanvekillerine, üyelere, raportörlere ve tüm mensuplara teşekkür etti.

Başkan Zühtü Arslan'ın konuşmasının ardından and içme törenine geçildi. Öz geçmişi okunan yeni üye Muhterem İnce yemin etti. İnce’ye kisvesi Başkan Zühtü Arslan tarafından giydirildi.

MUHTEREM İNCE KİMDİR)

1/1/1971 Çanakkale doğumlu olan Muhterem İnce, ilk ve orta öğrenimini Balıkesir’in Edremit ilçesinde tamamladı. 1993 yılında İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinden mezun oldu. Yüksek lisansını 2000 yılında Kırıkkale Üniversitesi-Sosyal Bilimler Enstitüsünde yaptı.

Sırasıyla 1994 ile 1997 yılları arasında Edirne Valiliği kaymakam adayı, 1997 ile 2000 yılları arasında Kırıkkale-Sulakyurt kaymakamlığı, 2000 ile 2002 yılları arasında Adıyaman-Samsat kaymakamlığı, 2002 ile 2005 yılları arasında Erzurum-Narman kaymakamlığı, 2005 ile 2009 yılları arasında Çanakkale-Eceabat kaymakamlığı, 2009 ile 2011 yılları arasında İçişleri Bakanlığı Eğitim Dairesi Başkanlığı şube müdürlüğü, 2011 ile 2013 yılları arasında Personel Genel Müdürlüğü daire başkanlığı, 23/7/2013 ile 2/8/2013 tarihleri arasında Personel Genel Müdürlüğü genel müdür yardımcılığı görevlerinde bulundu. 2/8/2013’te İçişleri Bakanlığı personel genel müdürü olarak görevlendirilen İnce, 1/6/2016 tarihli Resmî Gazete yayımlanan Valiler Kararnamesi ile Artvin valiliği görevine atanmıştır. 7/9/2016 tarihinde İçişleri Bakanlığı müsteşarlığına atanmıştır.

7/8/2018 tarihine kadar müsteşarlık görevini sürdürmüş, 8/8/2018 tarihli ve 30503 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile İçişleri Bakan Yardımcılığı görevine atanmıştır. 29/6/2022 tarihli TBMM Genel Kurulunda Sayıştay üyeliğine seçilmiştir.

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 146’ncı maddesi gereğince Sayıştay Genel Kurulunun seçimi neticesinde TBMM Genel Kurulunda yapılan seçim sonucu 5/10/2022 tarihinde Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçilmiştir.

2005 ve 2008 yıllarında Yılın İdarecisi seçilen Muhterem İnce, evli ve iki çocuk babası olup İngilizce bilmektedir.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Çanakkale turizminin her açıdan geliştirilmesi konuşuldu
Çanakkale turizminin her açıdan geliştirilmesi konuşuldu
ÇOMÜ Stratejik Plan Lansmanı Gerçekleşti
ÇOMÜ Stratejik Plan Lansmanı Gerçekleşti