Dünya Prematüre Günü Kutlandı

Dünya Prematüre Günü Kutlandı

18 Kasım 2022 - 13:15

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Hastanesinden  ‘Dünya Prematüre Günü’ kutlandı.

ÇOMÜ Hastanesi internet sitesinde yer verilen bültene göre; Otuz yedinci gebelik haftasını tamamlamadan dünyaya gelen bebeklere prematüre bebek denir. Yaklaşık her on bebekten biri prematüre doğmaktadır. Bu bebekler anne karnındaki büyüme ve gelişmelerini henüz tamamlamadan dünyaya geldikleri için, başta solunum sistemi olmak üzere, kalp-damar sistemi, bağırsak sistemi, sinir sistemi ile ilgili sorunlarla karşı karşıya kalırlar. Yine bu bebeklerin bağışıklık sistemleri tam gelişmediğinden, mikroplara karşı dirençleri de düşüktür. Bu nedenle, hassas ve özenli bir bakım ve onlar için özel olarak tasarlanmış hastanelerde tıbbi gereksinimlerinin karşılanması gerekir.

Özellikle 32 haftadan önce ve 1500 gramın altında doğan bebeklerin bakımında daha donanımlı Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitelerine, yenidoğan uzmanı hekimlere ve deneyimli hemşire ve sağlık personeline gereksinim vardır. Amaç sadece bu bebeklerin hayatta kalması değil, ileride yaşam kalitesi yüksek, sağlıklı bireyler olmalarıdır. Bu da, erken dönemde bu bebeklere sunulan sağlık hizmetinin kalitesi ile yakından ilişkilidir.

Günümüzde prematüre bebek bakımında en iyi kaliteli bakım, bebeğe daha az dokunarak, daha çok gözlem yapılması şeklindeki bireyselleştirilmiş bakımdır. Yine, ailelerin prematüre bebek bakımına yenidoğan yoğun bakım sürecinde aktif katılımının sağlanması, önemli bir kaliteli bakım kriteridir. Bu şekilde kaliteli bakımı sunmak üzere düzenlenmiş ünitelerin kurulması, bu farkındalıkla eğitilmiş uzman hekim ve hemşirelerin yetişmesi, emek ve sorumluluk gerektiren bir süreçtir.

Prematürite ile ilgili sorunlara dikkat çekmek ve farkındalığı sürdürmek amacıyla, her yıl 17 Kasım, “Dünya Prematüre Günü” olarak kutlanmaktadır. Mor rengin farkındalığında çeşitli etkinlikler düzenlenmekte ve bu konuda toplumsal bilinç oluşturulmaya çalışılmaktadır.

ÇOMÜ Hastanesinde dünyaya gelen prematüre bebekler için hazırlanan, 17 Kasım Dünya Prematüre Günü Kutlama Etkinliğinde, yaşama tutunma mücadelelerini tamamlayarak hayata atılan, onların sağlıklı bireyler olarak yaşamlarını sürdürmeleri için her zaman tüm bebeklerimizin ve ailelerinin yanında oldukları ve olmaya devam edecekleri bildirildi. “Hayata 1-0 yenik başladıkları düşünülse de aslında onlar hayata tutunmaya çalışan çok güçlü minik kahramanlardır. Hastanemiz Yenidoğan Yoğun Bakım ekibi ile birlikte  Dünya Prematüre Gününü kutluyoruz” ifadelerine yer verildi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
ÇOMÜ Stratejik Plan Lansmanı Gerçekleşti
ÇOMÜ Stratejik Plan Lansmanı Gerçekleşti
ÇOMÜ 2023 En’leri Kalite Ödülleri Verildi
ÇOMÜ 2023 En’leri Kalite Ödülleri Verildi