Çanakkale Sevdalısı Gazi Oğlu, 100. Yıl Törenlerinde Kalbine...

Çanakkale Sevdalısı Gazi Oğlu, 100. Yıl Törenlerinde Kalbine Yenildi

31 Ağustos 2022 - 11:48 - Güncelleme: 03 Eylül 2022 - 13:36

Dünyanın en yaşlı ve son Çanakkale gazisinin oğlu Turgut Kaçmaz, 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 100’ncü yıl dönümü töreninde geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti.

‘Dünyanın en yaşlı gazisi’ unvanını taşırken Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde 1994 yılında 110 yaşında vefat eden Hüseyin Kaçmaz'ın, dünya barış elçisi oğlu 86 yaşındaki Çanakkale Sevdalısı Turgut Kaçmaz, Kütahya'nın Altıntaş ilçesinde düzenlenen 30 Ağustos Zafer Bayramı törenlerinde fenalaşması sonucu hastaneye kaldırıldı. Ancak Turgut Kaçmaz, doktorların müdahalesine rağmen kurtarılamadı.

Çanakkale Savaşları Tarihi Alan Başkanlığından yapılan açıklamada; "Çanakkale Gazimiz Hüseyin Kaçmaz’ın oğlu Turgut Kaçmaz Büyük Zafer’imizin 100. yıl dönümü kutlamalarında geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. Turgut Kaçmaz’a Allah’tan rahmet, sevenlerine ve ailesine başsağlığı dileriz" ifadelerine yer verildi.

SON SÖZLERİNDE DE BABASINI ANLATTI

Emekli öğretmen olan Kaçmaz, Kütahya’da düzenlenen 30 Ağustos Zafer Bayramı töreninde, CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca’ya da babasının anıları anlatmıştı. Karaca o anlara ilişkin videolara sosyal medya hesaplarından yer verdi.

BABASINDAN TÜRK ASKERİNİN KAHRAMANLIKLARI DİNLEYEREK BÜYÜDÜ

Zonguldak Ereğli’nin Kestaneci Köyü 1884 doğumlu Gazi Hüseyin Kaçmaz, Balkan ve Çanakkale Savaşları ile Dumlupınar Meydan Muharebesine katıldığı biliniyor. Gazi Hüseyin Kaçmaz, 10 Ağustos 1915 günü Conkbayırı savaşında yaralanarak gazi olmuş ve İstiklal Madalyası aldı. Kaçmaz, ömrünün son yıllarında dünyanın çeşitli ülkelerinde diğer milletlerin Çanakkale gazileri ile bir araya geldi. 10 Eylül 1994 yılında Kestaneci köyünde 110 yaşında hayata gözlerini yuman Kaçmaz, dünyanın en yaşlı ve son Çanakkale gazisi olarak kayıtlara geçmişi. Çanakkale’de Gelibolu Tarihi Alanındaki  57. Alay Şehitliğinde torununun elini tutmuş anılarını anlatan tasvirli heykeli bulunan merhum Gazi Hüseyin Kaçmaz’ın oğlu Hüseyin Kaçmaz ise tam bir Çanakkale sevdalısıydı. Türkiye’yi karış karış gezen gazi oğlu Kaçmaz, Çanakkale’yi ve babasının anılarını gençlere anlatarak tarihteki önemine her defasında dikkat çekiyordu. Babasından Türk askerinin savaşlarda gösterdiği kahramanlıkları dinleyerek büyüyen Turgut Kaçmaz, 1980'li yıllardan itibaren ülke genelinde açtığı "Çanakkale" konulu sergilerde, vefat eden gazinin savaş yıllarından sakladığı çeşitli eşyaya, fotoğraf ve resimleri de ekleyerek ziyaretçilerle buluşturmuştu.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Çanakkale turizminin her açıdan geliştirilmesi konuşuldu
Çanakkale turizminin her açıdan geliştirilmesi konuşuldu
ÇOMÜ Stratejik Plan Lansmanı Gerçekleşti
ÇOMÜ Stratejik Plan Lansmanı Gerçekleşti