Orada yaşayanlar istiyor, yaşamayanlar karşı çıkıyor  

Orada yaşayanlar istiyor, yaşamayanlar karşı çıkıyor  

Bayramiç İlçesi'nde altın madeni arama sahasına yakın köylüler, altın madenin çıkartılmasını isterken, 50 kilometre uzakta yaşayan...

09 Aralık 2017 - 13:09 - Güncelleme: 09 Aralık 2017 - 13:12

Bayramiç İlçesi'nde altın madeni arama sahasına yakın köylüler, altın madenin çıkartılmasını isterken, 50 kilometre uzakta yaşayan Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ve beraberindekiler karşı çıkıyor.

 Cazgırlar, Alanköy ve Karaibrahimler köylerinde yaşayan vatandaşlar, doğaya zarar vermeden çalışmaların sürdüğünü ve altın madeni çalışmalarının tam tersine çevredeki köylere her anlamda faydası olacağını söyledi.

Türkiye ekonomisine büyük katkı sağlayan yer altındaki zenginliklerin çıkartılmaması için Çanakkale'de yine bazı güçler devreye girdi. Zaman zaman yurtdışı ve yurt içindeki lobilerin desteği ile harekete geçen gruplar, yer altındaki zenginliklerin ekonomiye kazandırılmasının önüne geçmeye çalışıyor. Bu hafta da yine başta Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan olmak üzere, bazı sivil toplum örgütleri, altın madencilere karşı örgütlenmeye başladı. Altın maden sahalarının ağaç kestiği bahanesi ile eylemlere yapan grupların tersine bu bölgede yaşayanlar zar görmediklerini tam tersine bölgeye katkı sağlandığını belirtiyor.

KÖYLÜLER İSTİYOR

Çanakkale merkezden 50 kilometre uzaktaki alanda yapılan çalışmaları engellemek için vatandaşları taşıyarak eylem yapanların aksine, bölgede yaşayan köylüler altın çıkarılma taraftarı. Buradaki köylüler, çalışmalar başlamadan önce Türkiye'nin birçok yerinde benzer çalışmaları ve saha içindeki köyleri ziyaret ederek inceleme yaptıktan sonra çalışmalara izin vermişler.  Altın madeni çıkartılan yerlerdeki köylülerin düzenlemesinin yapıldığını, bölgenin kalkındığı ve daha da önemlisi doğaya zarar verilmediğini söyledi. Doğaya zarar verme yerine tam tersine, doğanın korunduğu ve doğanın daha güzel olması için ayrıca bilgilendirme ve çalışma yapıldığını belirtti.

YARARINI GÖRECEĞİZ

Köylerinde yapılan maden çalışmasının bir zararını görmediğini belirten... Bekir Alacı, tam tersine yararı olacağını söyledi. Bekir Alacı, "24 yıldır köyde yaşıyorum köyümüzde yapılacak madenin bir zararının görmedik. Daha çok yararını göreceğiz. Köyümüzde 17 kişi madende çalışıyor. Daha önce maden gezisine de gittim. Bergama’ya gittik . Orada ki köyü gezdik. Köyleri gördük köylülerin yaşamları güzel. Bir zararını görmedik. Tarım yapıyorlar, arıcılık yapıyorlar. Çevreye zararının görmedik. Şu an da bir zararını görmedik. Burada da olmayacağını tahmin etmiyorum. Madenin olmasıyla köyümüzde göçü engellemiş oluruz ve ben de iş bulmak için merkeze gitmemize gerek kalmayacak. Maden olmasa 80 kilometre yol gidip 50 TL ‘lik yevmiye alıp çalışıyoruz. Çocuklarımın okul masraflarını karşılamak için çalışıyorum. Çocuklarımın biri lise son diğeri de lise 3’e gidiyor. Küçük kızım da ortaokul sona gidiyor. Yatılı okulda kalıyor ve 6 bin altı yüz yurt parası, maden olunca burada yanında da bir sürü kolları var. Madenin yanında başka iş kolları da olacak. İş sansımız daha çok olacak. Mesela ben bir dönem kaza geçirdim. Depocu olarak aldılar. Depoda görev yaptım. Gelen araçlara mazot verdim. Madende görev yapanlara parça verdim. Böyle olunca da köyü terk etmem gerekmeyecek. Maden şirketi köyümüzün hayır yerini düzenledi. Köyümüzde su depoları yenilendi. Maden şirketi araştırma halindeyken bile hayır yerleri yaptı su depolarını yeniledi. Üretime geçtikten sonra bölgemize daha çok katkı sağlayacak. Köyümüze çok yardım ettiler. İş imkanı olmazsa gençlerimiz köyü terk edecekler." dedi.

GENÇLER GİDİYOR

İş imkanı olmadığı için gençlerin köyü terketiğini belirten Fatma- Bayram Uysal çifti, altın maden arama ve çıkartılma çalışması ile gençlerin burada iş imkanı bulduğunu söyledi. Uysal, "Köyümüze hayırlı olsun, bir yere zarar vermeden yapılsın. Yardım ederse gerçekten güzel olur. Köyümüzde iş olmadığı için çocuklarımız bizi terk etti. Köyde tek başımıza kaldık ama maden açılırsa ve iş imkanı olursa çocuklarımız da bizim yanımıza gelir ve tek başımıza kalmayız. Gençler iş bulmak için şehre gidiyor. Köyümüzde genç kimse kalmadı. Köy yaşamı bitti herkes bırakıp gidiyor." şeklinde açıklama yaptı.

Cazgılar köyünde 80 yıldır yaşadığını hatırlatan Recep Yuvarlak, ekonomik olarak köylerinin kalkınacağına inandığını belirterek, "Millete bir zarar vermedikçe, içtiğimiz suya zarar gelmediği sürece hiçbir olumsuz durumu söz konusu değil. Ekonomik olarak ise köyümüzü kalkındıracağını düşünüyorum. Köyümüzde iş imkanı olmadığı gençler terk ederek şehirlere gidiyorlar. Burada yapılacak maden ile köyümüzde yaşayan gençler iş bulacak." dedi.

Alanköy Muhtarı Şevket Özkan de maden çıkartılmasına karşı olmadığını belirterek, altın madeni çalışmasının köylerdeki göçün önüne geçileceğini söyledi. Özkan şunları söyledi; "Kirazlı bölgemizde olan madencilik işletmesinin çevremize duyarlı olarak yapılmasında hiçbir sıkıntı olmadığını düşünüyorum. Çevreye çok zarar vermeden bu işlerin yapılması devletimiz açısından daha iyi olacağını düşünüyorum. Bölgemiz içinde menfaatleri olduğundan biz çok karşı değiliz bu işe. Ama bölgemize çok zarar vermeden, doğaya zarar vermeden olursa bizde çok memnun oluruz. Köylülerinde duyarlılığı var çevre olayında Ne kadar temiz olursa çevremizde daha iyi olur. Köyümüze de yararı olduğunu düşünüyorum. Gençlerimize de dışarıda çalışan gençlere de yardımcı olacak."

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Çanakkale Kara Savaşları’nın 109. Yıl Dönümünde Şehitlerimiz Rahmetle Anıldı
Çanakkale Kara Savaşları’nın 109. Yıl Dönümünde...
Yarışmalarda dereceye giren öğrenciler ödüllendirildi
Yarışmalarda dereceye giren öğrenciler ödüllendirildi