Üniversite Hastanesinde yeniden hizmete girdi!

Üniversite Hastanesinde yeniden hizmete girdi!

30 Kasım 2022 - 11:26

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Hastanesi (ÇOMÜ) Nöroloji Anabilim Dalı’nca Multiple Skleroz (MS) Dal Polikliniği yeniden hizmete girdi.

Dr. Öğr. Üyesi Selma Aksoy ve Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Çam’ın görev yapacağı poliklinikte her hafta Çarşamba günleri Multiple Skleroz (MS) hastalarının tanı, tedavi ve takipleri yapılacağı bildirildi. ÇOMÜ Hastanesi internet sitesinde MS Dal Polikliniği ile ilgili yapılan bilgilendirmede şu ifadelere yer verildi;

MS HASTALIĞI (MULTİPL SKLEROZ) NEDİR?

Multipl skleroz (MS) beyin ve omurilikte etkisini gösteren, ataklar ile seyreden bir nörolojik hastalıktır. MS hastalığında; bağışıklık sistemi hücreleri, sinir iletimini sağlayan beyin ve omurilikteki hücrelere saldırmaktadır. Bunun sonucunda sinir hücreleri, etrafındaki sinir kılıflarının (miyelin) hasar görmesi ile işlevlerini doğru şekilde yerine getirememektedir.

MS ATAĞI NEDİR?

MS hastalığı sıklıkla tekrarlayan ataklarla seyreder. Ataklar, en az bir gün süren, genellikle de üç ay içinde tam veya tama yakın düzelen yürüme, konuşma, görme gibi eylemlerde bozulmalar şeklinde nörolojik bulgulardan oluşur. Ataklı olmayan MS tipleri de bulunmaktadır.

BELİRTİLERİ NELERDİR?

Vücudun farklı bölgelerinde özellikle gövdede, yüzde, kollar ya da bacaklarda uyuşukluk. Karıncalanma ve/veya güçsüzlük. Baş dönmesi, dengesizlik. Görmede bulanıklık, göz sinirinde iltihap (optik nörit), çift görme. Dilde peltekleşme gibi konuşma bozuklukları. İdrar yaparken zorlanma veya idrar tutamama şeklinde mesane problemleri.Yorgunluk. Düşünme, bellek veya konsantrasyon bozuklukları.

NASIL TEŞHİS EDİLİR?

Nörolojik muayene. Elektrofizyolojik testler (Sinir iletimini ölçen testler). Beyin ve/veya omurilik MR görüntüleme. Beyin omurilik sıvısı (BOS) incelemesi.

TEDAVİSİNDE KULLANILAN YÖNTEMLER

MS’in tedavisi; atak tedavisi, atakları önleme tedavisi ve belirtilere yönelik tedavi olarak üç temel aşamadan oluşur. Ataklar; ilaçlar, fizik tedavi ve diğer yöntemlerle önlenebilmekte, sayısı ve şiddeti azaltılabilmektedir.MS atakları önleme tedavisinde çok sayıda ilaç seçeneği bulunmaktadır. Hastanın atakları ve hastalığın şiddetine göre hangi ilaca başlanacağına karar verilmektedir. Ataklar erken dönemde kontrol altına alındığında, bu atakların yaratacağı hasar da engellenebilmektedir.”

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
ÇTSO yönetiminden Başkan Erkek’e hayırlı olsun ziyareti
ÇTSO yönetiminden Başkan Erkek’e hayırlı olsun ziyareti
Avustralya ve Yeni Zelanda heyetlerinden Vali Aktaş’a ziyaret
Avustralya ve Yeni Zelanda heyetlerinden Vali Aktaş’a ziyaret