Tarihi Alan’da Kanada Anıtı Açıldı

Tarihi Alan'da Kanada Anıtı Açıldı

23 Eylül 2022 - 19:51 - Güncelleme: 28 Eylül 2022 - 11:13

Gelibolu Tarihi Alanı’nda, yapımı tamamlanan Kanada Newfoundland Eyaleti Caribou Anıtı’nın açılışı gerçekleştirildi.

Açılış törenine; Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Kanada Gazi İşleri Bakanı Hon Lawrence Macaulay, Vali İlhami Aktaş, Kanada Newfoundland ve Labrador Eyaleti Hükümeti Başbakanı Andrew Furey, 2. Kolordu Komutanı Tümgeneral Rasim Yaldız, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mustafa Turhan Ecevit, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, İl Emniyet Müdürü Faruk Karaduman, Sahil Güvenlik Batı Marmara Grup Komutanı SG. Yb. Ercan Oran, Eceabat Kaymakamı Mustafa Çiftçiler, Çanakkale Belediye Başkan Vekili Süleyman Canpolat, İl Kültür ve Turizm Müdürü Murat Yılmaz, Kanada Newfoundland ve Labrador Eyalet Meclis Başkanı Derek Bennett, Kanada Newfoundland ve Labrador Eyaleti Hükümeti Turizm, Kültür, Sanat ve Spor Bakanı Steve Crocker, Kanada Newfoundland ve Labrador Eyaleti hükümeti Çevre ve İklim Değişikliği Bakanı Bernard Davis, Kanada Senatosu Başkanı George J. Furey, Kanada'nın Ankara Büyükelçisi Jamal Khokhar, Kanada ülkesinden çok sayıda resmi davetli katıldı.

Açılış programında konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Çanakkale Savaşları'nda dünya tarihinde benzeri olmayan bir mücadele yaşanmış ve bağımsızlık mücadelesi verdiğimiz bu topraklarda pek çok ülkenin de askeri kayıpları olmuştur. Bu savaşlarda Newfoundland askerleri de hayatını kaybetmiştir. Bugün burada savaşta hayatını kaybeden Newfoundland askerlerinin anısına Newfoundland Eyaleti ve Labrador tarafından yaptırılan Caribou Anıtı'nın açılışını yapmak için bulunuyoruz. Cumhuriyetimizin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün savaşların sona ermesi sonrasında dile getirdiği ‘Uzak diyarlardan evlâtlarını harbe gönderen analar! Gözyaşlarınızı dindiriniz. Evlâtlarınız bizim bağrımızdadır. Huzur içindedirler ve huzur içinde rahat uyuyacaklardır. Onlar, bu toprakta canlarını verdikten sonra, artık bizim evlâtlarımız olmuşlardır.’ ifadeleri bizim için de esastır. Caribou Anıtı ve Çanakkale şehitlerimiz için yakında Kanada’da açılışı yapılacak olan anıtın, iki ülke insanlarının geçmişlerini yakından tanımalarına, ‘Barış ve dostluk içinde geleceğe bakmalarına’ katkıda bulunacağına inanıyorum. Günümüz dünyasında kültürel alandaki iletişimin, ülkeler arasındaki bağları güçlendirmede en etkili yollardan biri olduğunu görmekteyiz. Kültürel alandaki iletişim; milletleri barış, hoşgörü ve karşılıklı anlayış ile birbirlerine yaklaştırarak dünya barışı için bir platform oluşturmaktadır. Ülkelerimiz arasındaki dostluk bağlarının gelişmesinde, bu anıtların katkıda bulunmasını diliyorum.  Sizleri ülkemizde ağırlamaktan duyduğum memnuniyeti yenilerken, iki ülke ilişkilerinin daha ileri düzeye taşınması için ne gerekiyorsa yapmaya hazır olduğumu dile getirmek isterim” dedi.

Ayrıca Kanada Gazi İşleri Bakanı Hon Lawrence Macaulay ile Kanada Newfoundland ve Labrador Eyaleti Hükümeti Başbakanı Andrew Furey tarafından birer konuşma gerçekleştirildi. Konuşmaların ardından Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Kanada Gazi İşleri Bakanı Hon Lawrence Macaulay ile Kanada Newfoundland ve Labrador Eyaleti Hükümeti Başbakanı Andrew Furey tarafından kesilen kurdele ile Newfoundland Caribou Anıtı’nın açılışı gerçekleştirildi. Caribou Anıtı’nın açılışı sonrasında Türkiye Cumhuriyeti adına Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Kanada Devleti adına Kanada Gazi İşleri Bakanı Hon Lawrence Macaulay, Newfoundland ve Labrador Eyaleti adına Newfoundland ve Labrador Eyaleti Hükümeti Başbakanı Andrew Furey, Çanakkale Valiliği adına Vali İlhami Aktaş, Türk Silahlı Kuvvetleri adına 2. Kolordu Komutanı Tümgeneral Rasim Yaldız ve diğer yabancı protokol üyeleri tarafından Caribou Anıtı’na çelenk sunuldu. Bir dakikalık saygı duruşu sonrasında İstiklal Marşı ve Kanada Devleti milli marşları çalındı. Sonrasında katılımcılar tarafından askerlerin mezarlarına çiçek bırakılmasıyla açılış töreni son buldu.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Çanakkale turizminin her açıdan geliştirilmesi konuşuldu
Çanakkale turizminin her açıdan geliştirilmesi konuşuldu
ÇOMÜ Stratejik Plan Lansmanı Gerçekleşti
ÇOMÜ Stratejik Plan Lansmanı Gerçekleşti