Çanakkale Köprüsü bilgilendirme toplantısı yapıldı

Çanakkale Köprüsü bilgilendirme toplantısı yapıldı

Lapseki Şekerkaya ile Gelibolu Sütlüce arasına inşa edilecek olan, Çanakkale Boğazı'nın ilk, Marmara Bölgesi'nin 5. asma köprüsü olan 1915 Çanakkale Köprüsü için bilgilendirme toplantıları devam ediyor.

20 Ocak 2018 - 12:53

Bu kapsamda Gelibolu ilçesindeki, Atatürk Kültür Merkezinde düzenlenen toplantıya Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM) Bölge Müdür Yardımcısı Sezgin Küçükbekir, KGM Taşınmazlar Baş Mühendisi Yusuf Piri, KGM Etüt Proje ve Çevre Mühendisi Bayram Balaban, KGM Yapım Şefi Hacı Kurtuluş Korkmaz, Danışman Prof. Dr. Cem Avcı, Görevli Şirketten de Çevre ve Sosyal İşler Müdürü Melih Mumcu katılarak proje ile ilgili bilgilendirmelerde bulundu.

Toplantıda, 1915 Çanakkale Köprüsü Projesi’nin temel etkileri neler olduğunu anlatıldı. Proje hayata geçirildiğinde önemli zaman tasarrufunun sağlanacağı ve boğazın iki yakası arasındaki ulaşım, olumsuz hava koşullarının yarattığı güçlüklerden etkilenmeyeceği de aktarıldı. Karayolları Genel Müdürlüğü Bölge Müdür Yardımcısı Sezgin Küçükbekir toplantıda yaptığı konuşmada, “Kınalı, Tekirdağ, Çanakkale, Savaştepe otoyolunun ihalesi yapılmış ve yapım işine başlanmış olan Kınalı-Çanakkale arası kesimi ile ilgili projeyi tanıtmak, hangi aşamalarda olduğumuzu anlatmak için bir araya geldik. Proje ÇED, yapım ile ilgili bilgileri sizlere anlatmak ve karşılıklı fikir alışverişinde olmak için bu toplantıyı düzenledik” dedi.

YEREL, BÖLGESEL VE ULUSAL EKONOMİYE FAYDA SAĞLAYACAK
Bilgilendirmede, “Zaman tasarrufu ve trafik sıkışıklığının giderilmesi sonucunda elde edilecek mali kazanımlar, yerel, bölgesel ve ulusal ekonomiye fayda sağlayacaktır. Proje, ayrıca, Çanakkale ve Tekirdağ illerine doğrudan, dolaylı ve tetikleyici nitelikte istihdam ve ekonomiye kazanç sağlayacaktır. Bunun yanı sıra, ‘azaltıcı önlemler’ sayesinde asgariye indirilmiş olsa da projenin bazı olumsuz etkileri olacaktır” ifadelerine yer verildi.

GÜZERGAH ÜZERİNDE AYRINTILI ÇALIŞMALAR YAPILDIĞI
Toplantıda projenin ekolojik etkilerinin de neler olabileceği belirtilirken KGM, proje güzergahının seçiminde yerleşim birimlerinden, hassas ekolojik alanlar, tarihi anıtlar ve diğer korunmuş alanlardan mümkün olduğunca kaçınıldığı ve peşi sıra, görevli şirket tarafından Çevresel ve Sosyal Etki Değerlendirmesi (ÇSED) süreci ve nihai tasarım aşamalarında projenin potansiyel etkilerini daha da azaltmak için güzergah üzerinde daha ayrıntılı çalışmalar yapıldığı belirtildi.

“BAZI ÖZEL ETÜTLER VE YENİDEN BİTKİ EKİM İŞLEMİ GEREKEBİLİR”
Toplantıda korumalı alanlar ve türler hakkında verilen bilgide; “Proje güzergahının hemen yakınlarında önemli sulak alanlar ve Saros Körfezi’ndeki kuş habitatı ile birlikte bir korumalı su yolu olan Çanakkale Boğazı dahil birkaç farklı korumalı alan bulunuyor. ÇSED çalışmasında belirtilen çok sayıda bitki ve hayvan türünden bazıları nadir veya tehlike altında olup özel korumaya ihtiyaç duyulduğu ve hassas türler ve bunların yaşam alanlarına dair ayrıntılı etütler yapılmış ve bulgular türlerin çoğunun projeden önemli derecede etkilenmeyeceğinin ortaya koyulduğu ve sadece az sayıdaki noktada bazı özel etütler ve yeniden bitki ekim işlemi gerekebilir” denildi. Ayrıca, Çanakkale Boğazı’nda hassas balık türlerine rastlanmadığı öte yandan, ilk ve sonbahar aylarında Boğaz’dan geçerek göç eden yunus balıklarının karşılaşabileceği etkilerin asgari düzeye indirilmesine özen gösterileceğinin de alınan önlemler arasında olduğu, sualtındaki gürültü ve kirlilik seviyesini azaltacak özel ekipman ve yöntemlerden yararlanılacağı vurgulandı. Projenin güzergahında, öncelikle yerel halka yönelik etkilerin asgari düzeye çekecek şekilde tasarlandığı da söylendi.

TEMELİ 18 MART 2017’DE ATILDI
1915 Çanakkale Köprüsü ve Malkara-Çanakkale Otoyolu projesinin temel atma töreni 18 Mart’ta Lapseki’de, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın canlı bağlantıyla ve Başbakan Binali Yıldırım, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Karayolları Genel Müdürü İsmail Kartal, Ortak Girişim Grubu yöneticileri ile kamu ve özel sektörden davetlilerin katılımıyla geçekleştirildi.

DÜNYANIN EN UZUN ASMA KÖPRÜSÜ OLACAK
Ayak açıklığı 2023 metre olarak belirlenen ve bu bakımdan ‘dünyanın en uzun köprüsü’ olacak 1915 Çanakkale Köprüsü ve 100 kilometrelik kısmı 2023’te hizmete açılması hedeflenen otoyolun, toplam uzunluğunun 354 kilometre olacak. Yol, İstanbul Silivri’den başlayıp, Balıkesir’in Balya ilçesindeki otobanla birleşecek. Otoyol projesi kapsamında Çanakkale Boğaz Köprüsü’nün yanı sıra toplam 31 viyadük, 5 tünel, 30 köprülü kavşakla 143 alt ve üst geçit köprüsü yapılacak. 1915 Çanakkale Köprüsü 3 geliş ve 3 gidiş olmak üzere toplam 6 şeritten oluşacak. Köprünün Çanakkale’de ekonomik ve sosyal yaşamı olumlu yönde etkilemesi ve başta İzmir olmak üzere Ege Bölgesi’nin ticaretini geliştirmesi bekleniyor.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, Çanakkale’de ziyaret ve incelemelerde bulundu
Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, Çanakkale’de ziyaret ve...
ÇOMÜ Stratejik Plan Lansmanı Gerçekleşti
ÇOMÜ Stratejik Plan Lansmanı Gerçekleşti