Çanakkale’de denetimler başladı!

Çanakkale’de denetimler başladı!

07 Eylül 2022 - 11:23

Hava kirliliğine karşı başlatılan Egzoz Elektronik Denetleme Sistemi Seferberliği (EGEDES) Projesi 81 ilde hayata geçirilirken denetimler de başlatıldı.

Egzoz muayenesi yaptırılmayan araçların trafikte otomatik olarak trafik akışını aksatmadan tespit edilebilmesi için geliştirilen Egzoz Elektronik Denetleme Sistemi (EGEDES) Projesi yola çıktı. Sürücülerin egzoz emisyon ölçümleri konusundaki farkındalığının artırılması ve ölçüm yaptırılmayan araç sayısının düşürülerek ulaşım kaynaklı hava kirliliğinin azaltılmasının amaçlandığı proje kapsamında ülke genelinde uygulanmaya geçildi. Bu doğrultuda Çanakkale’de de denetimlere başlandı.

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Çanakkale İl Müdürlüğü tarafından yapılan bilgilendirmede “EGEDES projesi ile 81 ilimizde egzoz nedeniyle çevreyi kirleten araçları, sadece birkaç saniyede tespit edebiliyoruz. İlimizde de EGEDES projesi kapsamında denetimler başladı” ifadelerine yer verildi.

Proje kapsamında geliştirilen hareketli ve sabit konumda, her türlü hava koşullarında hizmet verebilecek Mobil Plaka Tanıma Sistemi (MPTS) cihazları kullanılıyor. İl müdürlüğü denetim araçlarına monte edilen cihaz sayesinde, egzoz muayenesi yaptırılmayan araçlar trafikte otomatik olarak akışı aksatmadan tespit edilebiliyor. Yol kenarında ve seyir halindeki araçların plakaları okunarak, internet üzerinden egzoz sistemine bağlanıp ölçüm yaptırıp yaptırmadığı anında sorgulanıyor. Kısa süre içerisinde araç görüntüsüyle beraber rapor oluşturulabiliyor.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü personelinin sistem üzerinden otomatik tutanak oluşturarak idari yaptırım uygulayabilirken, 2022 yılı egzoz emisyon ölçümü yaptırmama cezasının 2 bin 815 TL olarak belirlendiği hatırlatıldı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Çanakkale turizminin her açıdan geliştirilmesi konuşuldu
Çanakkale turizminin her açıdan geliştirilmesi konuşuldu
ÇOMÜ Stratejik Plan Lansmanı Gerçekleşti
ÇOMÜ Stratejik Plan Lansmanı Gerçekleşti