Çanakkale’de ‘Çök-Kapan-Tutun’ Deprem Anı Tatbikatı

Çanakkale’de ‘Çök-Kapan-Tutun’ Deprem Anı Tatbikatı

12 Kasım 2022 - 22:17

81 ilde ve Kuzey Kıbrıs Türkiye Cumhuriyeti’nde, 12 Kasım 1999 Düzce Depremi'nin yıl dönümü dolayısıyla saat 18.57'de ‘çök kapan tutun’ tatbikatı yapıldı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun AFAD Merkezi'nden yönettiği tatbikat kapsamında, ülke genelinde çök kapan tutun hareketi yapıldı.

18.57’de gerçekleşen tatbikatta faaliyetine devam eden özel eğitim kurumlarında resmi, özel öğrenci yurtlarında, sanayi kuruluşlarında özel tesis ve işletmelerde, konutlarda, apartman ve sitelerde, sivil toplum kuruluşlarında, köylerde çök, kapan, tutun uygulamasının yapıldığı deprem anı, çök-kapan- tutun ve tahliye tatbikatı Çanakkale Jandarma Eğitim Merkez Komutanlığı’nda Vali İlhami Aktaş’ın katılımıyla gerçekleştirildi.

Çök-Kapan- Tutun ve Tahliye Tatbikatına; Vali İlhami Aktaş’ın yanı sıra Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mustafa Turhan Ecevit, Çanakkale Cumhuriyet Başsavcısı Altuğ Kürşat Şahin, İl Emniyet Müdürü Faruk Karaduman, İl Jandarma Komutanı J. Kd. Albay Sadi Akman, Sahil Güvenlik Batı Marmara Grup Komutanı SG. Yb. Ercan Oran, Çanakkale Jandarma Eğitim Merkez Komutanı J. Albay Ufuk Yetiş, AFAD Müdürü İbrahim Tarı, Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay,  il müdürleri, AFAD Ekipleri, Kızılay personeli, Çanakkale Özel İdare ÇÖZAK ekibi, AKUT ekipleri, kamu kurum ve kuruluş personelleri, emniyet ve jandarma personelleri ve STK temsilcileri katıldı.

Tatbikata katılan tüm katılımcılara, AFAD yetkilileri tarafından Afet Farkındalık Eğitimi ve Tatbikat hakkında eğitimler verildi. Verilen eğitimin ardından tatbikat kapsamında, saat 18.57'de tüm vatandaşların cep telefonlarına gönderilen "Hayati Uyarı Bildirimi" ile sesli uyarı yapılmasıyla başlayan tatbikatta, deprem sırasında hayati öneme sahip olan çök-kapan-tutun pozisyonu alan Çanakkale’de Jandarma Eğitim Merkez Komutanlığında görevli Jandarma personeli tehlike geçti bilgisinin ardından güvenli tahliye protokollerine uygun olarak binadan tahliye edildiler.

Tatbikatın sonunda Düzce depreminde ve ülkemizde meydana gelen tüm afetlerde hayatını kaybeden vatandaşlar için dua edildi. Tatbikatı izleyen ve bir açıklamada bulunan Vali İlhami Aktaş, “Deprem öncesi, deprem anı ve deprem sonrasında yapılması gerekenlerle ilgili hepimize işler düşüyor. Deprem konusunda hepimizin bilinçli davranması gerekiyor. Kamu kurumlarımız da afet anında koordineli hareket edebilmelidir" dedi.

Depreme karşı daima hazırlıklı olmanın önemine değinen Vali İlhami Aktaş, “Depremi engelleyemeyiz ancak alacağımız tedbirlerle can ve mal kayıplarını azaltabiliriz. Allah, gerçeğini yaşatmasın, tüm afetlerden korusun” ifadelerini kullandı.

Ardından, Vali İlhami Aktaş, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mustafa Turhan Ecevit,  Çanakkale Cumhuriyet Başsavcısı Altuğ Kürşat Şahin ve beraberindekiler AFAD İl Müdürlüğü arama, kurtarma araç, gereç ve malzeme sergisi ve standını gezerek AFAD Müdürü İbrahim TARI’ dan bilgi aldılar. Tatbikata katılan personellere göstermiş oldukları dikkat ve hassasiyetten dolayı teşekkür eden Vali İlhami Aktaş, çalışmalarında başarılar diledi. Deprem Anı ve Tahliye Tatbikatı sonrasında Vali İlhami Aktaş, tatbikata katılan ekipler ile hatıra fotoğrafı çektirdi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Çanakkale turizminin her açıdan geliştirilmesi konuşuldu
Çanakkale turizminin her açıdan geliştirilmesi konuşuldu
ÇOMÜ Stratejik Plan Lansmanı Gerçekleşti
ÇOMÜ Stratejik Plan Lansmanı Gerçekleşti