HES uygulamasında Çanakkale kızardı!

Hayat Eve Sığar (HES) uygulaması yoğunluk haritasında, kırmızıyla ifade edilen yüksek riskli bölgeler Çanakkale'de gidere çoğalıyor. Bu durum vaka sayılarının hızla artmaya devam ettiğini de gözler önüne seriyor.

Hayat Eve Sığar (HES) uygulaması yoğunluk haritasında, kırmızıyla ifade edilen yüksek riskli bölgeler Çanakkale’de gidere çoğalıyor. Bu durum vaka sayılarının hızla artmaya devam ettiğini de gözler önüne seriyor.

Bir yıldan fazladır dünyayı tehdit eden koronavirüs salgınında mutan yayılımı ile birlikte adeta 3’ncü dalga yaşanıyor. Sağlık Bakanlığının açıkladığına göre; 24 Mart itibariyle vaka sayısı Türkiye genelinde 30 bine dayandı. Yapılan 221 bin 738 testten 29 bin 762 tanesi pozitif çıktı.146 kişinin daha hayatını kaybettiği açıklanırken toplam vefat sayısı ise 30 bin 462 oldu. Son günlerde koronavirüs vaka ve hasta sayılarındaki artış giderek tırmanıyor. Mutasyonlu virüs daha çabuk yayılım göstermeye devam ederken, Çanakkale’de de durum farklı değil.

İllere göre haftalık vaka sayısı 13 - 19 Mart 2021 tarihleri arsında 100 binde 202,75’e ulaştığı Çanakkale’de koronavirüs salgını ilçelerinde ve kent merkezinde adeta patlama yaparak yayılımını sürdürüyor. İllere göre risk durumu haritası geçtiğimiz hafta güncellenmediğinden kırmızı ile ifade edilen çok yüksek riskli iller kategorisine geçmeyip, turuncuda yani tüksek riskli iller de kalan Çanakkale’de Hayat Eve Sığar (HES) uygulamasında ise durum farklı. Sağlık Bakanlığı, korona virüsün yayılımını tespit etmek ve vatandaşları risk bölgeleri hakkında bilgilendirmek için kullanıma sunduğu HES uygulamasındaki yoğunluk haritasında Çanakkale kırmızıya bürünmüş durumda.

Koronavirüs salgınında alınan tedbirler sonrasında kısıtlamaların uygulandığı Ocak ayında vaka sayılarında düşüş yaşanarak, Çanakkale’de de risk haritası kırmızıdan maviye dönmüştü. Vaka ve hasta sayıları günlük iki elin parmaklarını geçmeyecek rakamlara düşen kentte, Mart ayının başından bu yana vaka sayısındaki artış ivmesi hızla devam ediyor. Bununla birlikte HES uygulamasındaki yoğunluk haritasında Çanakkale kent merkezinde de kırmızı alanların artışı dikkat çekiyor.

“ÇANAKKALE’NİN KORONAVİRÜS VAKALARI AÇISINDAN GENEL DURUMU ÇOK KÖTÜ”

Salgındaki hızlı artışının ardından değerlendirmelerde bulunan Çanakkale Tabip Odası Başkanı Dr. Güleda Erensoy, hastanelerde yoğun bakımların dolu olduğunu söyleyerek, “Sadece yoğun bakım servislerinde değil hastanelerin koronavirüs servislerinde de durum aynı. Yani servislerde de yatak konusunda sınırdayız” dedi.

Çanakkale’de koronavirüs hasta sayılarının artışı hakkında değerlendirmede bulunan Tabip Odası Başkanı Erensoy, “Artık devletin izlediği politikayı ölen ölür, kalan kalır mantığında olduğunu düşünüyorum. Çanakkale’nin koronavirüs vakaları açısından genel durumu çok kötü. Hatırlarsanız Kasım 2020 Çanakkale vaka sayılarında en kötü dönemi yaşamıştı. O duruma geldik. Gerçekten vaka artışı konusunda çok kötü durumdayız. Türkiye geneline de baktığımda ben artık devletin tamamen koronavirüs ile mücadeleyi bıraktığını düşünüyorum. Öyle bir duruma gelindi ki ölen ölecek kalan kalacak. Maalesef insanlarımız da bu büyük tehlikenin farkında değil” şeklinde konuştu.

 “Şu an yoğun bakımlar da doluyor. Ölen oluyor onun yeri boşalıyor, tekrar hasta yatıyor. Bu ölümler olunca yatak açılıyor yoksa yatak konusunda sınırdayız” diyen Erensoy, “Bu arada sadece yoğun bakım servislerinde değil hastanelerin koronavirüs servislerinde de durum aynı. Yani servislerde de yatak konusunda sınırdayız. Birde bir bilgi daha vereyim zaten hafif ayakta koronavirüs hastalarını zaten servislere ya da yoğun bakımlara yatırmıyoruz. Bizim hem Covid servislerinde yatan hastalar ya da yoğun bakımda yattan hastalar ciddi solunum güçlüğü çeken hastalar. Yani hafif hastaların hiçbiri yatırılmıyor ve durumumuz sınırda. Unutulmasın tekrar ediyorum ciddi nefes darlığı çeken hastalar yatırılıyor. Buna rağmen koronavirüs servisi yataklarında ya da yoğun bakım yataklarında sınırdayız” dedi.