ÇTSO'da bir dönem sona erdi! Seçim 15 Nisan'da...

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO) ortak komite toplantısı ve mart ayı meclis toplantısı yapıldı.

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO) ortak komite toplantısı ve mart ayı meclis toplantısı yapıldı. Yönetim Kurulu Başkanı T. Selçuk Semizoğlu, dönemim son toplantısındaki konuşmasında 15 Nisan’da yapılacak oda seçimlerine değinerek; “Her şey Çanakkale için düşüncesiyle yola çıkarak, gerçekten sektörlerinin içerisinden çıkacak amacı Çanakkale ekonomisini ve sektörünü geliştirmek olan arkadaşlarla ÇTSO daha güçlü olacaktır ve projelerini daha rahat hayata geçirecektir.

21 Meslek Komitesinin Üyelerinin katılımı ile gerçekleştirilen ortak komite toplantısı saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasıyla başladı. Daha sonra kürsüye gelen ÇTSO Başkanı T. Selçuk Semizoğlu’nun yaptığı açılış konuşmasında, bundan önceki oda seçimlerinin 16 Haziran 2013 tarihinde gerçekleştirildiğini, ertelemeler ile birlikte geçen yaklaşık 5 yıllık görev süresinde 2017 yılı Ekim ayından bu yana Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yaptığını hatırlatarak, “Öncelikle; 2013 yılında bizlere bu görevi layık gören Oda üyelerimize, Oda’nın çıtasını yükselterek bizlere teslim eden Sayın Bülend Engin’e, yoğun temposundan vakit ayırarak hemen hemen her ay meclisimizi yöneten Meclis Başkanı Sayın Osman Okyay’a ve emeği geçen tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Bu süre zarfında Odamıza, Çanakkale’mize ve Ülkemize hizmet için gayret gösterdik. Sürç-i lisan ettikse affola.16 Haziran 2013 tarihlerinde gerçekleştirilen seçimlerimizin ardından 54 kişilik Meclis olarak çalışmaya başladık. Geçen süre zarfında bazı üyelerimiz devamsızlık, bazıları şirket ortaklığından ayrılma, bazıları da kendi isteği ile olmak üzere 13 Meclis üyemiz ayrıldı ve yedek üyeler göreve geldi. Bu üyeliğin asilliği yedekliği olmaz. Bütün arkadaşlarımız seçilerek geldi ve ellerinden geleni yaptılar.Yeni dönemde ilk ve en büyük temennim öncelikle toplantılara devam konusunda daha fazla hassasiyet göstermemizdir. Unutulmamalıdır ki yaptığımız görevler gönüllülük esasına dayanıyor, yani seçilmek için aday olan ve mücadele eden arkadaşlarımızın Meclise fikirleri ve çalışmalarıyla da destek olmaları gerektiği inancındayım” dedi.

“ÇANAKKALE KAZANSIN ÜLKEMİZ KAZANSIN DİYEREK DİLE GETİRDİK”

Yönetim Kurulunun 251’nci toplantısını gerçekleştirdiğini kaydeden Semizoğlu şöyle devam etti; “1 no’lu toplantımız ile birlikte; Çanakkale yat limanı, Lapseki yat liman ve balıkçı barınağı, Çanakkale kurvaziyer iskelesi Çanakkale OSB’nin cazip hale getirilmesi, Gıda İhtisas OSB, Çanakkale’de orman bölge müdürlüğü kurulması, hava ulaşımı, yabancılara konut satışı hep gündemimizde.  Geçen hafta Asaf Savaş Akat hocayı misafir ettik, yabancılara mülk satışının yasak olduğuna hayret etti. Gıda Çarşısı/ Hırdavatçılar çarşısı (Çanakkale Ticaret Sitesi), Çanakkale Merkez İlçe Çarşı Caddesinin cazibesinin arttırılması, Çanakkale’ye gelen yerli ve yabancı turistlerin dokunacağı objelerin ortaya çıkarılması ve sergilenmesi, konuları devamlı gündem maddelerimiz oldu. Her platformda Çanakkale kazansın ülkemiz kazansın diyerek dile getirdik. Kimileri hayata geçti kimilerinde önemli yol kat ettik. Bazıları da hepimizin bildiği gibi bürokraside beklemede. 2013 yılından itibaren; ÇTSO AR-GE Binası, ÇTSO Çanakkale Evi ve Oda Bahçe, Çanakkale Tanıtım Filmleri, Turizm Haritası, Kiosklar, ÇTSO Su Adası, Çanakkale Logosu, Piri Reis Müzesi, Osmanlı Belgelerinde Çanakkale Deniz Ticareti Sergisi ve Kitabı, Ezine Gıda İhtisas OSB, 2018 Troya Yılı, TOBB Sosyal Bilimler Lisesi, Bölgenin İlk UR-GE Projesi ve bugün sizlere sunduğumuz Çanakkale Sofrası Kitabı, Milli Eğitim Müdürlüğü ile yapılan protokoller; Odamız tarafından veya Odamız öncülüğünde hayata geçirilen projelerdendir.”

“ATALARIMIZIN VERDİĞİ MÜCADELEYİ BİZLER DE TÜM GÜCÜMÜZ İLE VERMELİYİZ”

Yapılan proje ve yatırımların yeterli olmadığına dikkat çeken ÇTSO Başkanı T. Selçuk Semizoğlu, “Çanakkale için yeter mi? Yetmez tabii. Bu topraklara çok borcumuz var. Çanakkale çok daha fazlasını hak ediyor. Bu topraklarda atalarımızın verdiği mücadeleyi ekonomik anlamda da bizler tüm gücümüz ile vermeliyiz. Çanakkale’de gelişim ve büyüme için gerekli potansiyelin her zaman var olduğuna inanıyorum. Yeter ki birlik olalım, Çanakkale için isteyelim ve bürokrasi kıskacından da kurtulmamız gerekiyor tabi” diye konuştu.

“DEMOKRATİK SÜRECE KATILMALARINI ARZU EDİYORUM”

Konuşmasında ÇTSO seçimlerinin 15 Nisan 2018’de gerçekleşeceğini anımsatan Semizoğlu, “15 Nisan Pazar günü gerçekleşecek olan odamız meslek komiteleri ve meclis üyeleri seçimlerine ilişkin listelerimizi seçim kurulumuza teslim ettik ve belirledikleri seçim takvimine göre 27’sinde askıya çıkarıldı. Askıdan inerek kesinleşmiş olacak. Listede olmayıp bu süreçte yükümlülüklerini yerine getirenler de listelere dahil edilecek. Seçme ve seçilme hakkı olan tüm üyelerimizin üzerine düşen sorumlulukla bu demokratik sürece katılmalarını arzu ediyorum. Tek amacımız Çanakkale’ye ve ülkemize hizmet olmalı ve bu hizmeti huzur içinde birlik ve beraberlik ile gerçekleştirmeliyiz. Hiçbirimiz maaş yada huzur hakkı almıyoruz. Seçimlerimizin üyelerimiz için, odamız için, Çanakkale’miz ve ülkemiz için hayırlı sonuçlar getirmesini diliyor, ahlaki ve etik kurallarımızı göz ardı etmeyen bir rekabet ortamında huzur ve güvenlik içinde yaşanacağına inanıyorum. ‘Her şey Çanakkale için’ düşüncesiyle yola çıkarak, gerçekten sektörlerinin içerisinden çıkacak amacı Çanakkale ekonomisini ve sektörünü geliştirmek olan arkadaşlarla ÇTSO daha güçlü olacaktır ve projelerini daha rahat hayata geçirecektir. Görev süremde bilmeden kırdığım kimse var ise bilmeden hata yaptıysam bütün arkadaşlarım haklarını helal etsinler, benim hakkım var ise şimdiden helal olsun” dedi.

DÖNEM SONU PASTASI KESİLDİ

Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu’nun konuşmasının ardından Komite Üyeleri söz alarak görüşlerini dile getirdi. Ardından bu dönemin son toplantıları olması sebebi ile Meclis Başkanı Osman Okyay, Yönetim Kurulu Başkanı T. Selçuk Semizoğlu, komite ve meclis üyeleri, ÇTSO personeli hep birlikte pasta keserek toplu fotoğraf çekildi. 20 yıl üzeri odaya hizmet veren Genel Sekreter Sema Sandal ve Ticaret Sicil Müdürü Şerife Kurt’a Meclis Başkanı Osman Okyay ve Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu tarafından plaket takdim edilerek özverili çalışmalarından dolayı teşekkür edildi.

MECLİS BAŞKANI OKYAY; “ÇOK ZOR BİR DÖNEMİ GERİDE BIRAKTIK”

Ortak komite toplantısının ardından Mart ayı meclis toplantısı yapıldı. Meclis Başkanı Osman Okyay; 2018 Yılı Mart ayı ve bu dönemin son meclis toplantısının açılış konuşmasını gerçekleştirdi. Olağanüstü şartlarda geçen beş yıllık görev dönemlerinin son meclis toplantısı ile meslek komiteleri ortak toplantısını bir arada yaptıklarını kaydeden Okyay, “Çok zor bir dönemi geride bıraktık. Jeopolitik risklerin tavan yaptığı, ekonomilerde köklü politika değişikliklerinin yaşandığı, terörün dünyayı adeta esir aldığı kaotik bir dönemdi. Türkiye, ne yazık ki bu soğuk savaş ikliminden çok daha fazlasını yaşadı bu dönemde; gezi olaylarını, kazılan hendekleri, patlayan bombaları, Kızılay ve yılbaşı katliamlarını, çöken kumpas davalarını, Rusya ile ilişkileri kopma noktasına getiren uçak krizini ve elbette aşağılık darbe girişimini unutmamız mümkün değil. Daha önce de söyledim; bütün bu olup bitenlerin yarısı başka bir ülkenin başına gelseydi, inanın toparlanması mümkün olmazdı. Şükürler olsun ki tüm bu kaosa rağmen ayakta kalabilmeyi, birliğimizi koruyabilmeyi ve çarkları çevirebilmeyi başardık. Bu başarı şüphesiz, bayrak ve vatan sevgisini, ortak yaşama ülküsünü ve güçlü siyasi liderliği bir potada eritip özümseyen büyük milletimizin ferasetinin eseridir. Bu kadar belayı savuşturabilme gücünü verdiği için Allah’a şükürler olsun” dedi.

“TÜRKİYE’NİN BÜYÜK POTANSİYELİNE YÜREKTEN İNANIYORUM”

Türkiye’nin 2013’ten bu yana, ülkenin ana damarlarına kadar sızabilmeyi başarmış FETÖ’yü temizlemekle uğraştığını belirten Okyay şöyle devam etti; “Milli gelirimizin son dört yıldır patinaj yapması başta olmak üzere bu müptezel örgütün ülkeye verdiği zarar, tarif edilemez düzeyde. Biz, geçen yüzyılda kalmış olması gereken sorunlarla boğuşurken dünya 4. Endüstri devrimi ile yapay zeka ile, nesnelerin interneti ile, velhasıl-ı kelam kökten değişen üretim ve tüketim alışkanlıkları ile meşgul oldu. Bugün önümüzde yeni ve büyük bir meydan okuma var... Ülke olarak bu yeni üretim ve tüketim devriminin önüne geçebilecek adımlar atabilecek miyiz yoksa ilk üç sanayi devriminde olduğu gibi gelişmeleri tribünden izleyip bir alt ligde kalmaya devam mı edeceğiz? Doğrusu her ferdin ve her kurumun kendine sorması gereken temel soru budur. Ben Türkiye’nin büyük potansiyeline yürekten inanıyorum ve hepimizin de buna inanmasını istiyorum. Bunun için, karşı karşıya kaldığımız tehditleri toplumsal motivasyona dönüştürecek bir ülkü birliğine ihtiyacımız var. Hepimizin aynı güzel rüyayı gördüğü bir ruh ortaklığına ihtiyacımız var. Birbirimizin hatalarından değil, başarılarından beslendiğimiz bir duygudaşlığa ihtiyacımız var. “Ben” değil, “biz” olmaya ve öyle davranmaya ihtiyacımız var. Eğer bunu başarabilirsek, yarınlarımız bugünden çok daha iyi olacak, buna inancım tam. Elbette pek çok sorunumuz, yapmamız gereken pek çok iş, atmamız gereken pek çok adım var. Bütün bu sorunları aşacak kudretin, damarlarımızdaki asil kanda bulunduğu gerçeğini unutmazsak, işimiz çok daha kolaylaşır.”

“BU KOLTUKLARI ANCAK…”

Okyay konuşmasının sonunda 15 Nisan’da yapılacak oda seçimleriyle ilgili ise; “Önümüzdeki ay seçim sürecimiz tamamlanmış ve bu koltukları, bir kısmı yenilenen meclis üyeleri doldurmuş olacak. Bu vesileyle bugünden şunu söylemek isterim; sivil toplum ve meslek örgütlerinde alınan sorumluluklar gönüllülük esasına dayanır ve bu kurumlarda geçirilen zamanlar mutlaka ya işten ya aileden çalınmış değerli zamanlardır. Bu nedenle bu koltukları ancak şehir, ülke ve millet sevgisi dışında bir motivasyonu olmayanların layıkıyla doldurabileceklerini aklımızdan hiç çıkarmamalı ve öyle davranmalıyız” şeklinde konuştu.

Yaklaşmakta olan seçimlerin şimdiden hayırlı olmasını dileyen Okyay daha sonra gündeme geçti. Meclis Hesap İnceleme Komisyonu’nun 2018 Şubat ayı raporunun ve Şubat ayı mizanının okunup onaylanmasının ardından azami fiyat tarife talepleri ile 2018 hizmet ücretleri ek tarifesi onaylandı.  Gündeme gelebilecek diğer konuların görüşülmesinin ardından Mart ayı Meclis toplantısı sona erdi.