Çanakkale'deki art arda depremlere ilişkin açıklama!

Prof. Dr. Doğan Perinçek,  Ayvacık’ta Tartışık,  Hüseyinfakı ve Budaklar köylerinde peşpeşe olan ancak hissedilmeyen 4 depremden sonra açıklamalarda bulundu. 

Perinçek şu ifadeleri kulandı:  “Ayvacık dolayındaki hayalet faylar (MTA haritalarında olmayan fakat benim haritaladığım faylar) deprem yaratmaya devam ediyor. Sözü edilen alanda ilk defa deprem olmadı. En son 2020 ve 2021 de olan depremleri 29 Ekim 2021 yılında alttaki haritayı kullanarak paylaşmıştım.

Dün ve önceki yıllarda da bu bölgede depremler oldu. Hatta Assos antik kentini yıkan depreminde; Ayvacık güneyindeki faydaki hareketlilik nedeniyle yaşandığını; önceki paylaşımlarımda delilleri ile sunmuştum. Dün gece 22.15 den sonra Ayvacık dolayında 2.2, 2.1, 1.9 ve 1.6 büyüklükte dört hissedilmeyen deprem yaşadık (üstteki harita). Deprem haritalarında söz konusu alanda aktif fay yok gibi gözükse de 2014 yılından bu yana alanda yaptığım çalışmalarda deprem yaratma potansiyeli olan fayları haritaladık. Alttaki haritada kırmızı kesikli çizgiyle görülen faylar sözünü ettiğim zaman diliminde haritalandı. Bilindiği gibi Bandırma-Erdek-Biga-Karabiga-Çan-Bayramiç-Ayvacık dolayında yer alan aktif fayların yarattığı depremleri küçük dahi olsalar yakından izliyoruz. Dün gece olan 4 deprem küçük olsalar da bizim dikkatimizi çektiler. İzlemeye devam edeceğiz. Üstümüze düşen bilgilendirme görevini halkımızla paylaşacağız.”

Geçtiğimiz hafta sonu Balıkesir'de gerçekleşen Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, Karesi ilçesinde saat 01.58'de 4,7 büyüklüğünde olan deprem başta Balıkesir olmak üzere çok sayıda Marmara bölgesi şehirlerinde tedirginlik yarattı. Deprem ile ilgili değerlendirmeler yapan (ÇOMÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümünden emekli Prof. Dr. Doğan Perinçek, “An itibarıyla tehlike geçmiş gibi gözükse de önümüzdeki 30 gün için dikkatli olmalıyız.’’ derken depremin adeta filmini çekerek sosyal medyası üzerinden paylaştı.  

‘’Balıkesir depremi 3 küçük deprem ile Gönen Biga arasında yer alan fayları tetikledi’’  

ÇOMÜ Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümünden emekli Prof. Dr. Doğan Perinçek ‘’Dikkati çeken üç önemli gözlemimin bana hatırlattıkları’’ diyerek sosyal medyası üzerinden Balıkesir depremi hakkında analizlerini paylaşan Perinçek; ‘’Balıkesir depremi öncüleri ile geleceğini 45 dakika önce bize haber verdi. Üstelik 7 öncü deprem ile. Öncülerin bu sayıda olması ve 45 dakika olması ile il çok nadir görülen bir devrem tarzı. Balıkesir depremi 3 küçük deprem ile Gönen Biga arasında yer alan fayları tetikledi. Baklava dilimi fay sisteminin (KD-GB ana hat ve KB-GD ikincil hat) ikincil fayları depremde kendini hatırlattı Marmara Denizi batısında Tekirdağ ile Bandırma arasında kümeleşen küçük depremler faylar üzerinde biriken enerjiyi Bandırma-Erdek-Biga-Karabiga-Çan-Bayramiç-Ayvacık dolaylarındaki fayların olduğu alana yönlendiriyor.’’ dedi.  

‘’Erdek-Biga-Çan-Bayramiç dolayları için 3 yıldır yaptığım uyarımı tekrarlıyorum’’ 

 Balıkesir depreminin başlangıçını ve hangi fayları tetiklediğini ifade eden  ve ''Bu asla bir tesadüf olamaz'' diyen Perinçek;  ‘’İlk öncü deprem saat 1.13 de ve 4.3 büyüklükte oldu. Bu öncü depremden tam 45 dakika sonra saat 1.58 de 4.9 büyüklükteki ana depremi yaşadık. An itibarıyla tehlike geçmiş gibi gözükse de önümüzdeki 30 gün için dikkatli olmalıyız. 4.9 büyüklükteki deprem Balıkesir Edremit Körfezi Burhaniye yönünde uzanan kara ve denizdeki fayları tetikleyebilir. Olan depremlerin dağılımına baktığımızda bu depremlerin Biga Gönen dolayındaki fayları da tetiklediğini düşünüyorum. Neden bu şekilde düşünüyorum; zira Balıkesir depremleri ile aynı zamanda Biga – Gönen dolayında da 3 küçük deprem oldu. Bunların oluş saatleri 2.41, 3.12 ve 4.51. Hepsi Balıkesir artçılarının olduğu saatlere denk geliyor. Bu asla bir tesadüf Olamaz. Tetikleme olduğunu düşünmek için başka bir belirtiye ihtiyaç yok. Bu nedenle Erdek-Biga-Çan-Bayramiç dolayları için 3 yıldır yaptığım uyarımı tekrarlıyorum. KAF güney Kolu yakında yıkıcı bir deprem yaratabilir’’dedi. 

‘’Marmara Denizi ortasında faylar yönünü değiştirerek Saros Körfezi doğrultusunda güneye yönelir’’  

‘ Jeolojide doğrultu atımlı faylar söz konusu olduğunda ana fay ile açı yapan tali faylar görülür. Bilindiği gibi Orta ve batı Anadolu KAF ve DAF faylarının hareketine ve Kıbrıs - Girit güneyindeki dalma batmaya bağlı olarak saatin tersi yönünde hareket etmektedir. Bu nedenle Marmara Denizi ortasında faylar yönünü değiştirerek Saros Körfezi doğrultusunda güneye yönelir. Aynı dönüş Gönen yakınlarında, Soma Manisa yakınlarında da görülür. Yukarıda yazdığım konuları kapsaması ve halkımızı daha kolay anlaması için ben olayı basitleştirip Baklama dilimli fay sistemi adını kullandım. Yukarıda iki numaralı haritada ana faylara aykırı olarak dizilen ikincil fayları koyu pembe ile çizdim. Balıkesir yakınında Manyas ve Gönen dolayında bu tip faylar aktif fay olarak MTA tarafından işaretlenmiştir. Söz konusu koyu pembe ile renklendirilmiş faylar vasıtasıyla Balıkesir depremi nedeniyle olan gerilim kuzeye Gönen Biga dolayına taşınmış ve buradaki faylar tetiklenmiştir. Önümüzdeki hafta ve aylarda da bu ikinci faylar Marmara Denizi içindeki faylarla birlikte çalışarak tetiklenmenin devam edeceğini düşünüyor.’ ’diye ifade etti. 

 ‘’Biga-Çan-Bayramiç hattında yer alan faylar kırılmaya daha mı uygun. Bekleyip göreceğiz’’ 

 ‘’Biga-Çan-Bayramiç hattında yer alan faylar kırılmaya yatkın’’ diyen Perinçek; ‘’28 Mayıs tarihli haritada görüldüğü gibi; bir hafta içinde Marmara Adası- Çan hattında depremlerin olduğunu ve bir dizilim oluşturduğunu görüyoruz. Dizilim özellikle Çan yönünde çok belirgin. Olan depremlerin iki adedi 2.3 büyüklükte. Peki bu bize ne söylüyor? Cevabını önümüzdeki aylarda yada yıllarda öğreneceğiz. Öğrenmeden önce tedbirlerimizi alsak mı acaba. Bu konuda artık yetkililere hiç seslenmiyorum. Onların bir şey yapacakları yok. Halkımız kendi tedbirini kendisi almalı. Son haritamız (dördüncü harita) 30 Mayıs da hazırlamıştım ve mayıs ayının tümünde olan depremleri gösteriyor. Haritada depremlerin Marmara Denizi batı yarısında yoğunlaştığı ve Çan yönünde dizildiği görülüyor. Batı Marmara da faylar üzerinde biriken enerji KAF’ın kuzey kolunda yer alan Şarköy ve Saros Körfezine yönelmek yerine “Bölgedeki Fayların” doğrultusuna uyumlu olarak güneybatıya yöneliyor ve Marmara Adası dolayında biriken gerilimi Erdek-Biga-Karabiga-Çan-Bayramiç yöresindeki faylar üzerine transfer ediyor. Haritada “?” ile işaretli yerlerden kuzeydeki Ganos Dağı ve güneydeki Kazdağı dolayları. Acaba bu dağlar Marmara Denizi dolayındaki sıkışma ve enerji birikimi önünde engel mi oluşturuyor? Bu nedenle Biga-Çan-Bayramiç hattında yer alan faylar kırılmaya daha mı uygun. Bekleyip göreceğiz.’’ diye yer aldı.  

‘’Hiç bir yerbilimci yada şahıs depremleri önceden ne zaman olacağını söyleyemez ‘’  

Depremlerin analiz ile tahminlerde bulunacağını ama kesin olarak bilinmeyeceğini ifa eden Perinçek; ‘’Bandırma-Erdek-Biga-Karabiga-Çan-Bayramiç-Ayvacıkdolaylarına dikkat çekmek isterim.Hiç bir yerbilimci yada şahıs depremleri önceden ne zaman olacağını söyleyemez fakat eldeki veriler depremlerin yaklaştığını bize söyleyebilir. Öğrencim deprem bilimci Rahmetli Aykut Barka 1999 depremini önceden söylemişti. Neden söyleyebildi zira bu konuda yetişmiş bir bilim adamı ve çok iyi bir gözlemci. Ben petrol jeologuyum, Türkiye'de hem DAF hem de KAF üzerinde çalışmalarım oldu fakat ben deprem bilimci değilim. Sadece jeolojik verileri izleyerek ve geçmişe bakarak gördüklerimi dile getiriyorum. Not: 2014 Gökçeada depremi 2 hafta önceden ve 2020 Elazığ depremini 4 hafta önceden; olan depremleri değerlendirerek (basında ve sayfamda kanıtları var) endişelerimi belirtmiş uyarıda bulunmuştum’’ dedi.

Kaynak :Boğaz Gazetesi