Çanakkale'de Süslü Kadınlar Bisiklet Turu

Çanakkale'de 3'üncüsü düzenlenen Süslü Kadınlar Bisiklet Turu, tüm renkleri ve eğlenceli anları ile hafta sonu gerçekleşti.

Çanakkale’de 3’üncüsü düzenlenen Süslü Kadınlar Bisiklet Turu, tüm renkleri ve eğlenceli anları ile hafta sonu gerçekleşti. 

7 yıl önce İzmir’de Sema Gür tarafından başlatılan Süslü Kadınlar Bisiklet Turu, her geçen yıl yeni katılan şehir ve ülkelerle büyümeye devam ediyor. ‘Egzoz kokusuna karşı parfüm kokusu’ diyen kadınlar, bisikletin bir ulaşım aracı olduğunu ve iklim ile uyuşmayan egzozun karbon salınımını durdurmak için bisiklet kullanımına teşvik etmeye çalışıyor. Abartılı giyimler ve kostümler ile dikkatleri çeken Süslü Kadınlar Bisiklet Turu’nda, özellikle kadınların bisiklet kullanımına davet ediyor.

Her sene 22 Eylül ‘Dünya Otomobilsiz Kentler Günü’nde Türkiye’de ve dünyada eş zamanlı olarak gerçekleşen Süslü Kadınlar Bisiklet Turu, bu sene de Çanakkale’de renkli sahneler eşliğinde gerçekleşti. Rengârenk giyinerek, çeşitli çiçeklerle bisikletlerini süsleyen kadınlar Cumhuriyet Meydanı’nda buluştu. Müzikle beraber başlayan programda bu renkli giyimli kadınlarla vatandaşlar hatıra fotoğrafı çektirmeyi ihmal etmedi.

Tur öncesinde, Süslü Kadınlar Bisiklet Turu Çanakkale Sorumlusu Ece Evcin kısa bir konuşma yaparak bisiklet kullanımının önemine dikkat çekti. Evcin, "Turumuz bu yıl 15 ülkede, yaklaşık 115 şehirde aynı günde, eş zamanlı olarak yine gönüllü kadınların pedal çevirmesiyle gerçekleşiyor. Biz bisiklete binen kadınlar neye dikkat çekmeye çalışıyoruz? Dünyanın gündeminde de yer alan iklim değişikliğinin nedeni bizim bireysel seçimlerimizle ilgilidir. Bisiklet yoğun kent trafiğine çözüm olabilir ve bir ulaşım aracı olarak algılanmalıdır.  Eğer uygun bisiklet politikaları ve yolları olursa, işe veya ulaşabileceğimiz yere kolaylıkla ve rahatlıkla bisikletle gidebiliriz. Biz de dünyanın birçok yerindeki hemcinslerimiz gibi günlük kıyafetlerimizle bisiklete binerek ulaşımımızı sağlayabiliriz. Buna dikkat çekmek amacıyla süslendik ve bisikletlerimizi süsleyerek bugün bu etkinliği yapıyoruz” dedi.

“‘Avrupa Hareketlilik Haftası’ ve Dünya Otomobilsiz Kentler Günü’ne vurgu yapmak istiyoruz” diyen Evcin, “Dünyanın birçok yerinde yapılan etkinlikler zincirine, Türkiye’de İzmirli kadınlarımız yıllardır öncülük etmektedir. Biz de Çanakkale’de bisiklete binen kadınlar olarak motorlu taşıtların olmadığı yollarda bisiklete binmenin ne kadar keyifli olduğunu göstermek için buradayız. Egzoz kokusuna karşı parfüm kokusu diyoruz. Bugün yollarda araç gürültüsü değil, bizim kahkahalarımız olacak. Yollar sadece motorlu taşıtlara ait değildir. Yollarda bisikletlilere saygı istiyoruz. Motorlu araçların hiçe saydığı birçok insanı bisiklet kazalarında kaybettik. Kendilerini rahmet ve saygıyla anıyoruz. Yollarda bisikletlerimizle çok ve görünür olursak, motorlu araç sürücülerinin farkındalığının artacağını düşünüyoruz” şeklinde vurguladı.

Toplumsal cinsiyet eşitliğine de dikkatleri çeken Evcin, “Kadın ve erkeklerin bu toplumda aynı haklara yükümlülüklerine sahip olduğunu hatırlatmak istiyoruz. Eğer kadın erkek eşitliğinden bahsediyorsak, herkesin aynı fırsatlara sahip olması gerektiğine vurgu yapmak istiyoruz. Kadınız ve görünür olmak istiyoruz. Görünür olmayan binlerce kadın var ülkemizde. Kadın toplumda görünür olduğu sürece o toplum nefes alır diyoruz. Kadın korkmadan yollarda olmalı, toplumun her alanında var olmalı. Çünkü bisiklete saygı, kadına saygı, kadın bisikletliye saygı istiyoruz. Bu yüzden buradayız. Kadın olmaktan hep birlikte gurur duyuyoruz. Kadın sokağa çıktığında o toplum özgürdür, mutludur ve sonsuzdur” diyerek konuşmasını tamamladı.

 

Son hazırlıkların tamamlanması ile müzikli aracın öncülüğüne yola çıkan Süslü Kadınlar, İnönü Köprüsü, Plaj Caddesi, Deniz Sokak, 100. Yıl Caddesi ve Atatürk Caddesi'nden geçerek vatandaşları selamladılar.  Şarkılara eşlik ederek ve bisiklet zillerine basarak ‘bisikletler vardır’ mesajını yaymak isteyen kadınlar, vatandaşlar tarafından fotoğraflanarak, alkışlandı. Tur bitiminde tekrar Cumhuriyet Meydanı’na geri dönen Süslü Kadınlar, burada tekrar müzikli eğlenceye devam etti. Hazırladıkları dans gösterisini sunan kadınlar, birçok vatandaşın ilgisini çekti. DJ Utku Cüce’nin eşliğinde nostalji şarkıları söyleyerek dans eden kadınlar, eğlencenin tadını çıkarttılar.