Aile şirketleri için geleceğe giden yol kurumsallaşmadan geçiyor

Aile şirketleri için geleceğe giden yol kurumsallaşmadan geçiyor

12 Kasım 2022 - 12:59

Çanakkale Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (ÇASİAD) tarafından düzenlenen Troya Forum’da söz alan Dardanel Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Niyazi Önen, “Aile şirketlerinin kurumsallaşmasının kaçınılmaz” olduğuna dikkat çekti. Halka arzı Dardanel’in kuruluşundan 10 yıl sonra gerçekleştirdiklerini ve bu sayede kurumsallaşma yönündeki ilk adımı attıklarını belirten Önen, tüm girişimcilere de benzer çağrıda bulundu.  

Dardanel Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Niyazi Önen, ÇASİAD ve İstanbul Üniversitesi iş birliğiyle düzenlenen Troya Forum'a katıldı. İş dünyasından temsilcilerin ve akademisyenlerin yer aldığı forumda "Aile Şirketlerinin Kurumsallaşması" başlıklı oturumda konuşan Niyazi Önen, Dardanel’in 42 yıllık yolculuğunu anlatarak tecrübelerini paylaştı.  

Aile şirketlerinin dünya ve Türkiye ekonomisindeki güçlü yerini ve önemini istatistiki verilerle açıklayan Niyazi Önen, “Dünyadaki şirketlerin yüzde 70’i, Avrupa’dakilerin yüzde 50’si ve Türkiye’deki şirketlerinse yüzde 95’i aile şirketidir. Yine borsada halka açık şirketlerin yüzde 70’ini aile şirketleri oluşturuyor ve gayrisafi millî hasılanın yüzde 80’i de bu şirketlerden geliyor. Aile şirketleri ülke ekonomisi için çok değerli olduğundan bu şirketlerin gelişimleri de bir o kadar hayati. Aile olarak elde ettiğimiz değeri, başarıyı sürdürebilmek içinse kurumsallaşmak şart. Burada da vizyon sahibi olmak belirleyici bir kriter” diye konuştu.

“Kurumsallaşma için ilk adım: Aile Anayasası”

Aile şirketlerinin kurumsallaşması için ilk adımının bir “aile anayasası” yapmak olduğunu vurgulayan Niyazi Önen, sözlerine şöyle devam etti: “Biz, Dardanel olarak kurumsallaşmanın ilk adımını 1994 yılında, yani 10. yılımızda attık. Bu tarihte şirketimizi halka arz ederek kurumsallaşmaya başladık. Halka arz sürecine girişin hem kendimizi disipline etmek hem de sermaye piyasası açısından önemli olduğunu düşünüyorum. Girişimcilere de bu doğrultuda halka arzı tavsiye ederim. Şirketin organizasyon yapısı ve iş süreçlerinin doğru ve verimli bir şekilde belirlenmesinin hem aile bireyleri, hem de profesyonellerin katılımıyla sağlanacağına inanıyorum. Dardanel’deki bağımsız yönetim kurulu üyelerimiz şirketimizin gelişimine büyük katkı sağlıyor.”

“Hedefimiz ihracatı büyütmek”

Güçlü bir kurumsal yapılanma ve vizyonla Dardanel markasını her yıl bir adım daha ileri taşıdıklarını belirten Önen, “Bu seneyi 200 milyon dolar ciroyla bitirmeyi ve cirolarımızı dolar ve tonaj bazında büyütmeyi hedefliyoruz. Bunun için yurt içinde ve dışında yatırımlara devam ediyoruz ki son 3 yılda 30 milyon dolarlık yatırımımız söz konusu. Bu yatırımın içinde Türkiye’nin en modern sandviç tesisi ve ton balığı konserve fabrikasındaki modernizasyonla birlikte kapasite artışı da yer alıyor. Ayrıca önümüzdeki yıl için amacımız 50 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirmek.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Çanakkale turizminin her açıdan geliştirilmesi konuşuldu
Çanakkale turizminin her açıdan geliştirilmesi konuşuldu
ÇOMÜ Stratejik Plan Lansmanı Gerçekleşti
ÇOMÜ Stratejik Plan Lansmanı Gerçekleşti